Neonazi's vast wegens omstreden brochure

BONN, 10 DEC. De Duitse politie meent de makers van de rechts-extremistische brochure Einblick, waarin namen en adressen van antifascistische burgers staan vermeld alsook een oproep om deze burgers 'definitief uit te schakelen', te hebben gevonden. Ze heeft in Mainz bij huiszoeking in de woningen van een 20-jarige en een 21-jarige rechts-radicaal neonazistisch materiaal in beslag genomen dat voor die brochure moet zijn gebruikt. Naar een derde verdachte wordt nog gezocht.

Die twee inwoners van Mainz waren al bij de politie bekend als neonazistisch. Tegen een van hen liep al een vooronderzoek; tegen hem begint op 16 december een proces wegens nazi-propaganda. Hij had afgelopen juni een Nationale Info-Telefoonlijn geopend voor rechts-radicalen in het hele land, die bij hem de namen en adressen (en foto's) konden opgeven van politici, vakbondsmensen, journalisten, officieren van justitie, rechters en anderen die zich op de een of andere manier tegen racisme of neonazisme keren. Deze telefoonlijn werd al enkele maanden door Duitse veiligheidsdiensten afgeluisterd.

De brochure Einblick, waarvan het bestaan anderhalve week geleden bleek, geeft volgens Duitse inlichtingendiensten een nieuwe en gevaarlijke ontwikkeling van het neonazisme weer omdat de opzet ervan zowel op georganiseerd geweld als op meer landelijke coördinatie van tot nu toe 'losse' neonazistische groepjes gericht was. In de landdag van Rijnland-Palts, de deelstaat waarvan Mainz de hoofdstad is, zou vandaag een spoeddebat worden gehouden op initiatief van de Groenen. Zij verwijten de regionale minister Peter Caesar (FDP, justitie) dat politie en veiligheidsdiensten “de gevaren van neonazistische vertakkingen totaal hebben onderschat”.

Oostenrijkse veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat Duitse neonazi's in contact staan met Oostenrijkse geestverwanten die bombrieven sturen aan antifascistische burgers. De afgelopen weken zijn in Oostenrijk zeker tien van dergelijke brieven verstuurd en in vier gevallen raakten de geadresseerden gewond, oner wie de Weense burgemeester Helmut Zilk.

In Duitsland is intussen de vertoning van de omstreden documentaire 'Beroep: Neonazi' overal afgelast. De film was gekritiseerd, onder meer door de Centrale Raad der joden in Duitsland, omdat erin geportretteerde neonazi's zonder enig begeleidend commentaar de miljoenenmoord op de joden in Auschwitz ontkennen en neonazistische verhalen houden. Zowel het een als het ander is strafbaar in Duitsland.

    • J.M. Bik