Naakte actie van groep tegen bont

AMSTERDAM, 10 DEC. “Door onze eigen huid te tonen, hopen we dierenhuiden te sparen”, zegt D. Matthews van People for the Ethical Treatment of Animals (Peta). Gistermiddag protesteerde de anti-bont organisatie in Amsterdam. De oorspronkelijk Amerikaanse actiegroep voert wereldwijd actie onder het motto: “Liever in onze blote kont dan in het bont”.

Peta is niet alleen tegen bont, maar ook tegen de consumptie van vlees, eieren, vivisectie enzovoort. De acties hebben een ludiek karakter. Actievoerders lopen bijna zonder kleren door drukke winkelstraten. Dezelfde actie is ook gehouden in Tokio, Parijs, Milaan en New York.

De anti-bont organisatie bestaat tien jaar en heeft in de VS ongeveer 400.000 leden. De boodschap is volgens Peta-stripper Ingrid Newkirk eenvoudig, maar duidelijk: koop geen bont voor Kerstmis of wanneer dan ook.

De organisatie staat in de VS bloot aan forse kritiek. Ze wordt daar geassocieerd met het Animal Liberation Front, een radicale actiegroep die soms brandaanslagen pleegt om campagnes kracht bij te zetten.

Het Nederlands Bont Instituut (NBI) reageert sceptisch op de actie. Een woordvoerder noemt het een “ordinaire publiciteitsstunt”. Campagne-coördinator van de Bont voor Dieren, L. Keller, benadrukt dat er niet genoeg tegen bont kan worden geprotesteerd. Toch keurt ze de protestwijze van Peta af. “Misschien dat een blote kont Amerikanen choqueert. Maar in Nederland kijken mensen daar niet meer van op.”

Wereldwijd is het aantal voor bont gefokte dieren afgenomen met 20 procent. Dit jaar zijn er in Nederland vergeleken met vorig jaar driehonderdduizend nertsen en vijfduizend vossen minder gefokt. Ook verminderde het aantal pelsdierfokkerijen: van 300 vorig jaar naar 210 dit jaar. Desondanks steeg de bontomzet vorig jaar met 10 procent. Volgens Haarman doordat bont steeds vaker van dieren komt die geslacht zijn voor bijvoorbeeld vleesproduktie.''