Marie Cardinal

Marie Cardinal: Les jeudis de Charles et de Lula. Uitg. Grasset, ƒ 41,-

Marie Cardinal bevestigt met Les jeudis de Charles et de Lula haar reputatie van toegankelijk schrijfster over de onderwerpen van deze tijd. Charles en Lula hervatten hun relatie, die met tussenpozen al dertig jaar duurt. Lula was journaliste, reizend over de hele wereld, Charles historicus, docerend aan de hele wereld. Beiden zijn neergestreken in de Provence waar ze hun liefde nieuw leven willen inblazen. Zij zullen elkaar elke donderdag ontmoeten en dan praten over onderwerpen als lafheid, geschiedenis en 'morgen'. Charles houdt zich meestal aan het onderwerp en filosofeert zijdelings over Lula en hemzelf. Lula luistert voornamelijk en laat weinig los over haar emoties van vroeger. Als het over 'morgen' gaat, komen de herinneringen aan oude jaloeziescènes boven. “We begeven ons op glad ijs, we moeten niet bederven”, mijmert Lula. Charles: “Ik word moe van steeds op mezelf te lijken.”

Cardinal verbindt op losse wijze het leven van vroeger met de donderdaggesprekken van nu. Dat maatschappelijke veranderingen en politieke gebeurtenissen de verhouding tussen Charles en Lula mee bepaalden, maakt ze aannemelijk. Soms doet ze op een manier die voor de hand ligt, maar ze prikkelt de lezer toch vooral met grappige en precieze observaties.

Bianca Lamblin: Mémoires d'une jeune fille dérangée. Uitg. Balland. Prijsƒ 43,-

    • F.J. van Marle