Leider Gabon wint eerste verkiezingen

LIBREVILLE, 10 DEC. Omar Bongo, de 57-jarige zittende president van het rijke Afrikaanse oliestaatje Gabon, heeft de eerste vrije presidentsverkiezingen gewonnen en kan zijn 26 jaar oude bewind voortzetten.

Volgens de officiële resultaten die vandaag bekend zijn geworden kreeg Bongo in de verkiezingen van zondag 51 procent van de stemmen. De opkomst was hoog: van de ruim 473.000 ingeschreven kiezers zouden er 414.000 hebben gestemd. Bongo had twaalf tegenstanders, van wie niemand echter een duidelijk programma had. Internationale waarnemers verklaarden zondag dat de verkiezingen, hoewel chaotisch, redelijk eerlijk waren verlopen. Het grootste probleem was dat niet alle stembureaus over kiesregisters beschikten. De minister van defensie riep na de bekendmaking van de uitslag de 'staat van paraatheid' uit, die de ordetroepen extra bevoegdheden geeft om demonstranten te verspreiden. Toen de afgelopen dagen tegenstrijdige voorlopige resultaten bekend werden, die soms evident onjuist waren (de staatsradio schreef Bongo in een noordelijk dorp vier keer zoveel stemmen toe als er dorpelingen waren), braken rellen uit in de hoofdstad. (Reuter, AFP)