J.M.G. Le Clézio

J.M.G. Le Clézio: Diego et Frida. Uitg. Stock, ƒ 49.-

J.M.G. Le Clézio's Diego et Frida is een mengsel van biografie en roman. De schrijver begint met een proloog en bedankt daarin de velen die hem terzijde stonden. In de eerste hoofdstukken beschrijft hij het beroemde schildersechtpaar Frida Kahlo en Diego Rivera. Kahlo verwerkte en verbeeldde in schilderijen haar lichamelijke handicaps en de alles opslorpende liefde voor Diego Rivera. Rivera bracht op muurschilderingen in Mexico en ook in Amerika de revolutie die naar hun idee in Mexico was ontstaan, dichter bij de mensen.

Zoals in Le Clézio's romans de personages op zoek zijn naar een harmonie tussen mythe en werkelijkheid, zo worden Diego en Frida bij hem de incarnatie van het aardse in het mythische. Hij is voor haar bron van leven en liefde, zij voor hem de godin-moeder, zoals zijn oude Indiase voedster dat eens was. “De verhouding van Diego en Frida is vergelijkbaar met Mexico zelf.”

Het lijkt of de schrijver, die ook een lyrisch boek over Mexico heeft geschreven, Le rêve Mexicain, zijn eigen mythe over dit land in het schildersechtpaar heeft gelegd. Het boek wordt dan ook steeds meer roman dan levensbeschrijving. Het thema is nu vooral het dilemma van een romantisch paar, dat de harmonie zoekt in elkaar en hun oude land en moet zwichten voor het mislukken van hun idealen over liefde, huwelijk en revolutie. De eigen visie van Le Clézio past misschien beter bij de flamboyante figuur van Diego dan bij de in zichzelf gekeerde Frida.

De Frans/Spaanse schrijver Michel del Castillo kiest vaak situaties, waarin hij zijn herinneringen aan zijn kindertijd tijdens de Spaanse burgeroorlog of zijn belevenissen in Spanje na de oorlog kan verwerken. Le crime des pères speelt zich af in de Catalaanse stad Huesca, waar de timide en angstige adolescent Miguel (zijn vader is naar Frankrijk verdwenen, zijn moeder, een verzetsstrijdster in de burgeroorlog, is al jaren zoek) na veel omzwervingen terecht komt in het gezin van Antón.

    • F.J. van Marle