Jack Lang uit parlement na te hoge campagne-uitgaven

PARIJS, 10 DEC. De Franse oud-minister van cultuur Jack Lang is gisteren zijn parlementszetel kwijtgeraakt omdat hij in maart van dit jaar het budget van zijn verkiezingscampagne heeft overschreden. De Constitutionele Raad die toeziet op de naleving van de Franse grondwet, oordeelde dat Lang 50.000 gulden te veel heeft uitgegeven en beval zijn onmiddellijke ontslag.

Lang, een van de intimi van president Mitterand, heeft sinds 1981 in alle socialistische kabinetten gediend als minister van staat, van onderwijs en van cultuur. Hij is het derde parlementslid dat sinds het aantreden van de regering-Balladur wegens te hoge campagne-uitgaven uit zijn functie is ontheven.

Lang die zijn parlementszetel sinds 1989 combineerde met het burgermeesterschap van de stad Blois, ten zuidwesten van Parijs, was als promotor van grote culturele manifestaties de meest geliefde minister van Frankrijk. Als pleitbezorger van moderne cultuurstromingen en liefhebber van 'rap' werd hij een idool van de Franse jeugd.

Tijdens de verkiezingen in maart versloeg Lang zijn conservatieve rivale Jaqueline Gourault met een meerderheid van 51 procent, maar die uitslag is volgens de Constitutionele Raad niet geldig meer. Voor de vervanging van Lang wordt een speciale verkiezing gehouden. Lang is voor ten minste een jaar uitgesloten voor de bekleding van landelijke overheidsfuncties. (Reuter, AFP, AP)