ING, Amev en Aegon omhoog op positief Damrak

AMSTERDAM, 10 DEC. De hoop op verder renteverlagingen heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs de aandelen van financiële instellingen omhoog geduwd. De bankverzekeraar ING en de verzekeraars Amev en Aegon stonden rondom het middaguur hoger.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs liet vanmorgen in het algemeen het beeld zien dat voor deze dag van de week gebruikelijk is. De handel had in de ochtenduren niet veel om het lijf en de koersbewegingen waren gering. Bedrijfsnieuws dat de stemming kon beïnvloeden, was er niet. De EOE-index van de 24 meest active aandelen stond vanmiddag op 397,13 punten, 1,92 punt hoger dan het slot van gisteren maar aanzienlijker lager dan het hoogtse punt aller tijden dat gisteren midden op de dag werd genoteerd op 399,40 punten.

De financiële waarden kregen een impuls van de hoop op verdere renteverlagingen, die weer is opgeflakkerd nu de inflatie in Duitsland onder controle lijkt te zijn. De Duitse bondskanselier liet vanmorgen weten dat de monetaire stabiliteit in Duitsland groot is dank zij het beleid van de Bundesbank. ING noteerde 80 cent hoger op 89,60 gulden, Amev 1,10 op 88,00 gulden en Aegon 1,30 op 105,20 gulden.

De internationale waarden lieten, afgezien van KLM die 60 cent steeg tot 40,60 gulden, enige koersdaling zien. Koninklijke Olie, het grootste fonds van de beurs, lag donderdag al de hele dag slecht in de markt als gevolg van aanbod van de kant van grote institutionele beleggers naar aanleiding van verslechtering in de marktanalyse voor de olie-industrie. Vanmorgen werden aan het verlies van 4,70 van gisteren nog vier dubbeltjes toegevoegd op een notering van 195,60 gulden.

In tegenstelling tot de internationale fondsen zochten de financiële waarden het hogerop. Zo steeg Aegon 80 cent naar 104,70 gulden en deed Amev er 50 cent bij op 87,40 gulden. ABN Amro noteerde onveranderd 72,90 gulden, terwijl ING naar 89,50 gulden ging en het zo 70 cent beter deed.

Bij de uitgevers was het beeld verdeeld. Elsevier was onveranderd op 164,30 gulden, VNU zocht het een dubbeltje hoger op 151,20 gulden en Wolters Kluwer verloor twee kwartjes op 113,20 gulden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren iets lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen, die woensdag het record van de voorgaande dag scherper stelde, daalde met 4,75 punten tot 3.729,78. De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg elf tegen acht. De omzet kwam uit op 284 miljoen aandelen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio wist zich verder te herstellen onder invloed van hoop op een spoedige verlaging van het Japanse disconto. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 195,52 punt ofwel 1,15 procent tot 17.257,43. Gisteren was er een forse stijging met 554 punten. Over de hele week daalde de Nikkei-index echter met 202 punten door grote koersverliezen op maandag en woensdag.