Het woord Op

Vogelpoep op de hoed, de hoed op de kop, de kop op de schotel, de schotel op de tafel, de tafel op één poot, de tafelpoot op de grond.

Op betekent: in direct contact met de bovenkant van.

Hoe zit het dan met 'een vlieg op het plafond' en 'een puist op je kin'? Dat komt, denk ik, omdat plafonnen en kinnen geen bovenkanten bezitten.

Moet, als A op B zit, A echt tegen B aan zitten, of kan er nog wat tussen zijn? Een voetballer neemt een voetbal op zijn voet. Daar zit wel een schoen tussen, maar voet en schoen zijn samen: voet. Als op een tafel een schoteltje staat en je zegt: 'Ik zet het kopje op tafel', dan mag dat kopje best op het schoteltje gezet. Maar als over de hele tafel een matras ligt, dan kun je, lijkt mij, moeilijk een kopje op tafel zetten - daar is die matras te dik voor. Als er een tafelkleed op tafel ligt, dan kun je dat kopje best op dat kleed zetten en toch beweren dat je het 'op tafel' hebt gezet.

In 1835 begon Hans Christiaan Andersen sprookjes te schrijven. In dat jaar schreef hij De Prinses Op De Erwt. Er lagen twintig matrassen en twintig veren bedden tussen de erwt en de prinses. Mag je dan nog wel zeggen dat de prinses OP de erwt lag? Bij een gewoon mens niet, maar voor een prinses geldt kennelijk dat OP veel dieper gaat.

Voor je dit begon te lezen, wist je wat op was. Nu is het moeilijker geworden. De beste oplossing voor het woord op is: Op is Op.