Heerlen denkt aan verstrekken gratis heroïne

HEERLEN, 10 DEC. De burgemeester van Heerlen, J. Pleumeekers, wil laten onderzoeken of onder medisch toezicht heroïne aan harddrugsverslaafen kan worden verstrekt. Hij zei dit gisteren voor de IKON-televisie.

Volgens Pleumeekers zitten veel grensgemeenten door het buitenlandse drugstoerisme “aan de rand van wat we nog kunnen hebben”. In Heerlen worden per dag tien drugshandelaren gearresteerd. De stad telt ongeveer 70 drugspanden en gaat volgens de politie gebukt onder de overlast die de ongeveer 1500 verslaafden veroorzaken. Ongeveer de helft van de drugsgebruikers komt uit Duitsland. Per dag komen zo'n 350 Duitsers in Heerlen verdovende middelen kopen.

“Om de handel kapot te maken zou je de groep die op harddrugs is aangewezen onder strikt medisch toezicht langs een andere weg die drugs beschikbaar moeten stellen. Ik erken en zie de bezwaren, maar als we alleen maar werken aan het beheersbaar maken, dan zitten we toch aan de achterkant van het probleem te sleutelen,” zei hij.

Begin volgend jaar openen het gemeentebestuur, het consultatiebureau voor alcohol en drugs en de GG en GD van Heerlen een nieuwe opvangcentrum voor drugsverslaafden. Het centrum moet onderdak bieden aan 100 daklozen en is alleen bestemd voor mensen uit de regio. Duitse drugsverslaafden worden geweerd omdat de gemeente bang is dat anders de toeloop te groot wordt. Bezoekers worden door middel van pasjes gecontroleerd.

Volgens de directeur van het consultatiebureau voor alcohol en drus, L. Melisie, doet Duitsland zelf veel te weinig voor zijn drugsverslaafden. “We moeten ons beleid niet laten frustreren door wat bij de buren gebeurt.”

Minister F. Muntefering van de deelstaat Nordrhein-Westfalen uittte gisteravond scherpe kritiek op de Nederlandse regering, die wil onderzoeken of Duitse drugsverslaafden de toegang tot Nederlandse coffeeshops kan worden ontzegd. “Wij politici zijn geroepen om in een eenwordend Europa niet te bekrompen te doen (...). Het is niet goed als we ten koste van gebruikers formeel en bureaucratisch worden”, aldus Muntefering.