Duitse mark op dieptepunt ten opzichte van de gulden

AMSTERDAM, 10 DEC. De Duitse mark is vanmorgen op het laagste punt tegenover de gulden gekomen in tien jaar. De munt noteerde vanmorgen bij opening even ruim 1,1186 tegenover de gulden, tegen een slot van 1,1190 gisteren. De verwachting van een Duitse renteverlaging volgende week en negatieve berichten over het Duitse economische herstel voerden de druk op de mark op. Het definitieve Duitse inflatiecijfers over november bleek met 3,6 procent 0,1 procent lager dan in het voorlopige inflatiebericht was vermeld.

Handelaren nemen gaandeweg posities in om zo gunstig mogelijk op een Duitse renteverlaging voorbereid te zijn. Het afwikkelen van posities in de Duitse mark ten gunste van andere EMS-munten maakt daar deel van uit. De Duitse munt verloor fors tegenover de Deense kroon, de Franse franc en de Belgische frank.

De kracht van de gulden deed handelaren vanmorgen vermoeden dat De Nederlandsche Bank dinsdag de beleningsrente opnieuw verlaagt. Dat zou de opwaartse druk op de gulden enigszins verlichten. Vorige week voerde de centrale bank al een verlaging door van 6 procent naar 5,80 procent. Ook de buitenlandse aankopen van de jongste 5,75-procents staatslening zorgden voor de stijging van de gulden. De vraag naar de lening drukte de lange rentetarieven gisteren door de 5,70 procent, een nieuw laagtepunt.

De Franse munt verzwakte gisteren nog korte tijd na geruchten dat de Franse centrale bank francs verkocht tegen D-mark en dollars, om de deviezenreserves aan te vullen die in de valutacrisis van deze zomer waren gedaald tot 105 miljard franc negatief. In haar weekstaat meldde de Banque de France dat de reserves inmiddels positief zijn, maar met 1,4 miljard franc nog erg mager.

Het effect was maar tijdelijk. Tegenover de gulden noteerde de Franse franc vandaag tegen het middaguur 32,69 per 100 en herhaalde daarmee de koerspieken van eerder deze week. De Franse munt nadert daarmee de voormalige bodemkoers tegenover de gulden in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) van ruim 32,84 gulden. Tegenover de D-mark heeft de Franse munt de voormalige bodemkoers al gepasseerd.

De verzwakking van de Duitse mark vond alleen plaats tegenover de andere EMS-munten. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar bleef de koers nagenoeg gelijk. De handel in de dollar verliep rustig omdat handelaren de publicatie van de Amerikaanse consumentprijzen afwachtten. Die geven aan in hoeverre er sprake is van een stijgende inflatietrend in de Verenigde Staten, die de opleving van de economische groei kan vergezellen. De kans bestaat dat de Amerikaanse centrale bank de rente opvoert om inflatie al in een vroeg stadium in de kiem te smoren. Analisten verwachtten dat het prijsindexcijfer in november met 0,2 procent is gestegen na een stijging van 0,4 procent in de voorgaande maand.