Doodvonnis voor nationalist uit Moldavië in Tiraspol

BOEKAREST/CHISINAU, 10 DEC. In Tiraspol, in de 'Dnjestr-republiek' die zich van Moldavië heeft afgescheiden, is gisteren een Moldavische nationalist ter dood veroordeeld. Vijf anderen kregen langdurige gevangenisstraffen.

De zes Moldaviërs waren in juni 1992 gearresteerd tijdens de oorlog tussen Moldavische strijdkrachten en het leger van de Dnjestr-republiek. Ze waren beschuldigd van “terroristische daden”, in concreto van de moord op een politieman.

Van de zes verdachten werd er één, Ilie Ilascu, ter dood veroordeeld. De vijf anderen hoorden straffen van twee tot vijftien jaar dwangarbeid tegen zich uitspreken. Geen van allen heeft recht op hoger beroep. Na de uitspraak riep het publiek in de rechtszaal de leus 'Dood aan de terroristen'. Ilascu antwoordde met de leus 'Weg met de communisten'.

De Moldavische president Mircea Snegur noemde de uitspraak in Tiraspol “een uitdaging aan de internationale gemeenschap”. In Moskou deed Nikolaj Medvedev, president Jeltsins adviseur voor minderhedenkwesties, een beroep op de leiding van Moldavië en die van de Dnjestr-republiek om kalm te blijven. De autoriteiten in Tiraspol werd verzocht de zes gevangenen over te dragen aan de Moldavische autoriteiten.

In Roemenië - waar men traditioneel sterk meeleeft met de gang van zaken in het Roemeens-sprekende buurland Moldavië - heeft het doodvonnis consternatie gewekt. Het Roemeense parlement onderbrak zijn zitting en deed een beroep op de Verenigde Naties om in actie te komen voor de zes veroordeelden. De Roemeense regering sprak in een verklaring van “een cynische en misdadige uitspraak” die de stabiliteit van het gebied in gevaar zou brengen. President Iliescu zei “verontwaardigd en verbijsterd” te zijn over zowel de uitspraak zelf - die hij “een misdaad met voorbedachte rade van een anachronistisch en primitief regime” noemde - als over het ontbreken van hoger beroep. Hij deed gisteren een beroep op “alle internationale instanties en alle staatshoofden” om de executie van Ilascu te voorkomen. (AFP, Reuter)