Diverse hulpacties voor Bosnië

DELFT, 10 DEC. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de stichting Vluchteling beraden zich over de mogelijkheden om op korte termijn een inzamelingsactie voor Bisnië te organiseren. Daarmee geven zij gehoor aan de oproep van minster Pronk (Ontwikkelinssamenwerking), gisteravond in NOVA.

Met de winter voor de deur heeft Bosnië grote behoefte aan schoeisel, kleding en dekens. Volgens Pronk is de situatie in het voormalige Joegoslavië vergelijkbaar met de hongerwinter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Hoewel een deel van de hulp verkeerd terecht kan komen mag dat ons er niet van weerhouden de slachtoffers te helpen en onze solidariteit met de bevolking te tonen,” zo zei hij.

In de SHO zijn negen hulporganisaties verenigd. Het Platform Gemeentelijk Vredesbeleid (PGV) houdt 18 december een landelijke actie. Bij het ministerie bestaan geen plannen om een actie te organiseren. Een woordvoerder laat weten dat het “beter is om dat aan de hulporganisaties over te laten omdat die dat vaker doen.” Het ministerie heeft onlangs wel de humanitaire hulp aan Bosnië verhoogd.

De oorlog in het voormalige Joegoslavië lijkt door deze initiatieven weer in hernieuwde belangstelling te staan. Deze week hielden Nederlandse foto-journalisten een actie om de oorlog in het voormalige Joegoslavië opnieuw onder de aandacht te brengen.

Een woordvoerder van de Nederlandse afdeling van het Rode Kruis kon vanochtend nog niet zeggen of een actie ook daadwerkelijk wordt georganiseerd. “Ik heb niet het idee dat de organisaties al op een lijn zitten.” De SHO hield dit jaar al eerder een landelijke actie. In oktober werd drie miljoen gulden ingezameld voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in India.

De campagne 'Bescherming en Dekens' van het Platform Gemeentelijk Vredesbeleid is het gevolg van een oproep van de Raad van Europa waarin alle Europese gemeenten werd gevraagd een actiedag te helpen organiseren. Inmiddels hebben 180 gemeenten - van de ruim 640 - hun medewerking toegezegd. De gemeentehuizen zijn zaterdag 18 december geopend.

Door het tekenen van een solidariteitsverklaring kan de bevolking “haar afschuw uitspreken” over de sitauatie in het voormalige Joegoslavië. Het is ook de bedoeling dat mensen geld geven waarmee dekens worden gekocht. Bij de distributie van de dekens wordt gebruik gemaakt van bestaande konvooien. “Dus we mogen ervan uitgaan dat de spullen goed ter plekke komen”, aldus D. van de Berg van het platform.