De avonturen van Kuifje bewerkt tot animatieserie

De avonturen van Kuifje, iedere zaterdag, Ned.3, 17.30-18.00u.

Morgenmiddag zal de VARA op Nederland 3 het eerste deel van een serie Avonturen van Kuifje uitzenden. De klassieke stripheld van de Belgische tekenaar Hergé is bewerkt tot een 39-delige animatieserie. Het openingsverhaal van deze Frans/Canadese co-produktie is De krab met de gulden scharen, een bewerking van het eerste Kuifje-album waarin de opvliegende kapitein Haddock figureert. In deze aflevering valt van Haddock's befaamde driftbuien (“Duizend bommen en granaten!”) overigens nog weinig te merken; de kapitein blijkt vooralsnog een onnozele alcoholist die niet in de gaten heeft dat zijn schip voor opiumsmokkel wordt gebruikt. Kuifje wijst Haddock belerend op de kwade invloed van drank en ontmaskert de eerste stuurman als crimineel. Na 25 minuten is Kuifje er weliswaar in geslaagd uit het schip weg te komen, maar of de drugssmokkelaars ingerekend worden zal een week later moeten blijken. Grote zorgen hoeft de kijker zich daar niet over te maken: hoewel de makers zich allerlei kleine wijzigingen ten opzichte van het album permitteren, wijken ze nergens al te ver af van de originele verhaallijn. De film slaagt er redelijk in de sfeer van de Kuifje-albums te benaderen. De personages zijn goed getekend en de setting stemt aardig overeen met de doorgaans nogal sobere achtergronden uit de albums. Opvallend is dat de plaatsen waar de film afwijkt van het album - en waar de animators dus niet naar directe voorbeelden konden werken - de tekeningen knulliger en minder stijlvast zijn. Wanneer Kuifje een medestander van zijn ketenen ontdoet, verschijnt bijvoorbeeld een close-up van een hangslot in beeld. Een detail met een pijnlijk Wickie de Viking-gehalte; zo zou Hergé nooit een hangslot getekend hebben. Is de overgang van statische plaatjes naar bewegende beelden nog redelijk geslaagd te noemen, de toevoeging van geluid is dat beslist niet. De Vlaamse acteurs die de sterren hebben ingesproken valt dat nauwelijks aan te rekenen. Geluid toevoegen aan een stripverhaal is zoiets als een schilderij omwerken tot een sculptuur: met de toevoeging gaat onherroepelijk een deel van de charme van het origineel verloren. Dat de teksten in het album (“blijf hier, ongelukkige!”) al wat oubollig van toon waren, viel de lezer nauwelijks op. Het aanhoren van die, nog verder versimpelde, teksten is echter een tenenkrommende ervaring. Deze serie zal Kuifje-liefhebbers niet kunnen bekoren, maar wellicht beleven kinderen er plezier aan. De VARA heeft daar, gezien het tijdstip van uitzending, al rekening mee gehouden. In de eerste aflevering is overigens een klein rolletje weggelegd voor Kuifje's buurman, een personage met vertrouwde gelaatstrekken dat niettemin in geen enkel album voorkomt. Zijn naam staat naast die van Kuifje op een brievenbus vermeld: Hergé.

    • Erik Spaans