d'Ancona weet nog geldbronnen voor fonds topsporters

DEN HAAG, 10 DEC. Minister d'Ancona (WVC) ziet nog verschillende bronnen die aangeboord kunnen worden om het Fonds voor de Topsporter te vullen. Nadat de Tweede Kamer daar gisteren tijdens de behandeling van de WVC-begroting op had aangedrongen, zegde d'Ancona toe mogelijkheden te onderzoeken om het fonds van nieuwe bijdragen te voorzien.

De minister liet eerder weten dat voor het fonds zestig miljoen gulden nodig is. Onder druk van de Tweede Kamer maakte zij vorig jaar vijf miljoen gulden vrij waarna de sportsector via de Sporttotalisator eveneens met vijf miljoen gulden een bijdrage leverde. Eerder deze week maakten het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en de Nederlandse Sport Federatie (NSF) bekend dat zij tien miljoen gulden in het fonds zullen storten.

Het Tweede-Kamerlid Dees (VVD) pleitte er voor geld uit de omroepreserves te halen en aan te wenden voor het Fonds voor de Topsporter. De fracties van CDA, PvdA en Groen Links zien mogelijkheden om reclamegelden in het fonds te laten vloeien, omdat sportprogramma's op televisie ook veel reclame aantrekken. “Daar zit een wolk van reclame omheen”, aldus het Tweede-Kamerlid Esselink (CDA). Hij wil zowel de publieke als de commerciële omroep aanspreken. Vliegenthart (PvdA): “Ik begrijp dat de minister niet staat te trappelen om naar de omroepreserves te grijpen, maar aangezien zij zelf het initiatief tot de vorming van het fonds heeft genomen moet ze het ook vullen.” Vliegenthart wees erop dat de Ster-inkomsten mede dank zij sportprogramma's toenemen.

d'Ancona beloofde dat zij met staatssecretaris Wallage (sociale zaken) overleg gaat voeren over een bijdrage van zijn departement aan het Fonds voor de Topsporter. Voordat ze dat doet, wil ze gesprekken met Wallage afronden over kunstenaars in de bijstand. “Ik wilde het hem niet aandoen daar doorheen te gaan fietsen met het topsportfonds”, aldus d'Ancona. Zij suggereerde de Kamer eventueel een plan bij te stellen voor de besteding van de rente op de omroepreserve. “Als de Kamer van plan is daar wijzigingen in aan te brengen, zal ik dat moeten horen.” d'Ancona verwacht dat er uit de opbrengst van de krasloterij, een nieuwe gokvorm waarmee de Eerste Kamer onlangs akkoord ging, binnen “twee, drie, vier jaar een belangrijke bijdrage kan komen om het fonds te vullen”. De minister zal 'nadenken' over de suggestie van een meerderheid in de Tweede Kamer om een deel van de tv-reclame-opbrengsten in het Fonds voor de Topsporter te storten.