Censuur van gewelddadige rapteksten

LOS ANGELES, 10 DEC. Verschillende Amerikaanse radiostations hebben maatregelen genomen tegen rapmuziek die geweld propageert en als kwetsend voor vrouwen en minderheden wordt beschouwd.

De stations KPWR-FM in Los Angeles and WBLS-FM in New York hebben zich aangesloten bij een reeks andere zender die delen van teksten onhoorbaar maken of bepaalde nummers helemaal niet uitzenden. Hiermee volgen de radiostations het voorbeeld van MTV, het televisiestation dat al jaren lang alle onwelvoegelijke woorden vervangt door piepjes.

De radiostations zullen de woorden 'nigga', 'bitch' en 'ho' (whore) voortaan consequent uit alle rapsongs verwijderen. De nummers 'Gin and Juice' en 'What's My Name' van Snoop Doggy Dogg, 'It Was a Good Day' van Ice Cube en 'I Get Around' van Tupac Shakur zullen helemaal niet meer worden uitgezonden. Snoop Doggy Dogg is overigens aangeklaagd wegens zijn betrokkenheid bij een schietpartij met dodelijke afloop, Shakur wordt gerechtelijk vervolgd wegens zedendelicten en het neerschieten van een politieman die geen dienst had.

De maatregelen van de radiostations volgen op een actie van Stop the Violence Increase the Peace, een Californische actiegroep tegen gewelddadige en discriminerende teksten. Een woordvoerder van het radiostation KPWR-FM verklaarde tegen censuur te zijn, maar de bescherming van jonge luisteraars noodzakelijk te vinden. (AP)