Brett Steven drinkt biertje op gezondheid van Krajicek

ROTTERDAM, 10 DEC. Natuurlijk was tennisser Brett Steven teleurgesteld over zijn nederlaag in de kwartfinale van het toernooi om de Grand Slam Cup tegen Michael Stich. “Maar”, sprak de 24-jarige Nieuwzeelander na afloop in München, “over twee dagen zal ik pas echt beseffen wat ik hier heb bereikt. Dat is niet niks.”

Hij overleefde als invaller de eerste ronde van het duurste toernooi in de wereld en verdiende daarmee meer dan hij ooit. “Dit is de grootste betaaldag uit mijn carrière”, zei hij enthousiast. Alleen door de winst in de eerste ronde verdiende Steven al de helft, een half miljoen gulden, van het bedrag dat hij tot dan toe als tennisser had gewonnen. “Nu kan ik al aan mijn leven na het tennissen gaan denken.”

Steven is de nummer 43 van de wereld. Op zich is dat geen positie om aan een evenement met de beste tennissers mee te doen. In München waren de meest succesvolle spelers aan de vier Grand-Slamtoernooien uitgenodigd. Aangezien Steven in Australië de laatste acht had bereikt werd hij als reserve aangewezen. En toen Richard Krajicek zich geblesseerd afmeldde mocht hij ineens meedoen. “Ik ga een biertje op de gezondheid van Krajicek drinken”, waren dan ook zijn laatste woorden.

Steven won nog nooit een ATP-toernooi. Hij viel in München echter geheel niet uit de toon. Hij won van de Fransman Cedric Pioline en verraste gisteren Stich door de eerste set naar zich toe te trekken en vervolgens pas na een uiterste krachtsinspanning van de Duitser te zwichten.

De volgende tegenstander van titelhouder Stich is de Zweed Stefan Edberg, die in drie sets van de Zuidafrikaan Wayne Ferreira won. Stichs coach Pilic verklaarde na afloop dat hij verbaasd is dat zijn pupil, die het toernooi beschouwt als een soort actieve, goedbetaalde vakantie, zich zo goed heeft opgeladen na de recente vermoeienissen van de ATP-finale en Davis-Cupfinale. De nummer twee van de wereldranglijst voelt zich goed op het snelle tapijt. “Op deze ondergrond kan ik me helemaal concentreren op mijn opslag. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.” Stich zei wel dat hij in de halve finales liever om twee in plaats van drie gewonnen sets zou spelen. De regel schrijft echter anders voor.