Branie van striemende Iggy Pop

Concert: Iggy Pop. Gehoord: 9/12 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 10/12 Paradiso, Amsterdam.

Iggy Pop is een kind van zijn tijd. Als inleiding op het nummer I Wanna Be Your Dog zei hij zijn publiek: 'I wanna take your fuckin' little Paradiso-asses and stick my big dick in 'em', daarmee de meest expliciete rappers benaderend. Maar het publiek in het uitverkochte Paradiso, dat gisteravond uitverkochter leek dan anders, viel niet te beledigen. De zaal reageerde alleen maar verrukt op alle branie van deze best geconserveerde rock 'n roll-held van zijn generatie.

Iggy Pop kwam zijn fans tegemoet door ze de nummers van zijn laatst verschenen cd American Caesar grotendeels te besparen. Hij hield zich, zoals hij de laatste jaren steeds doet bij concerten, aan het oudere werk uit zijn solo-carrière en nummers van het Stooges-repertoire: No Fun, Loose, Raw Power, The Passenger, Real Wild Child en natuurlijk Lust for Life. Die oude nummers, hoe fantastisch ook, hebben hun scherpe kantjes intussen verloren. I Wanna Be Your Dog werd er in hoog tempo doorheen gejaagd en het ooit desperate No Fun werd nu, met extra gitaarspel van Pop zelf, een gezellige meezinger.

Hij was goed bij stem, striemend en scherp, en Louie Louie klonk passend doorleefd. Maar het indrukwekkendst aan Iggy Pop blijft toch zijn presentatie. In spijkerbroek en ontbloot bovenlichaam, waar de spieren als ruitjespapier op afgetekend staan, geeft hij een constante demonstratie van zijn energie. Daar lijkt hij de muziek als inspiratie helemaal niet meer voor nodig te hebben: ook als een nummer afgelopen was en zelfs toen zijn band het podium al had verlaten, ging Pop onverstoorbaar door met zijn verwrongen exercities.

Bijna twee uur hield hij die gedrevenheid vol ten overstaan van de grotendeels jeugdige toeschouwers. Alleen op zijn gezicht begon zich een lichte vermoeidheid af te tekenen. De grandioze snoekduik die hij aan het begin van het optreden in het publiek nam, kreeg aan het eind dan ook geen herhaling meer. Toen liet hij zich van het podium voorzichtig de zaal in zakken, als een dame met koudwatervrees.

    • Hester Carvalho