Anne Wiazemsky

Anne Wiazemsky: Canines. Uitg. Gallimard, ƒ 44,90

Voor haar roman Canines koos de actrice/schrijfster Anne Wiazemsky de wereld van het theater. Een groep toneelspelers studeert onder leiding van een tirannieke en bezeten regisseur het stuk Penthesileia van Kleist in, dat tijdens het festival in Avignon zal worden gespeeld. Een van speelsters hoopt door inleving in de rol haar eigen liefdessmart te sublimeren. Zij gaat niet op de avances van de regisseur in, die haar prompt kleineert en alle zelfvertrouwen ontneemt. Eigenlijk wil hij in de levens van alle spelers ingrijpen en hun zijn macht opleggen, wat leidt tot woede-uitbarstingen en ruzies. Ten slotte neemt de groep het heft in handen en maakt van de uitvoering een succes.

In vanzelfsprekende en sprankelende dialogen beschrijft Wiazemsky hoe de troep losse spelers met elkaar verbonden raakt, zich vol verwachting op de repetities werpt en hoe de wisselende solidariteiten, haat en nijd daarop volgen. Aan de hand van aanhalingen uit Penthesileia laat ze de verwarring en verscheurdheid zien, die het stuk in leven van de spelers brengt. Ze doet dat kundig en navoelbaar, al verliest ze zich wel eens te veel in heftige scènes, die de aandacht doen verslappen.

Bianca Lamblin: Mémoires d'une jeune fille dérangée. Uitg. Balland. Prijsƒ 43,-

    • F.J. van Marle