Xerox schrapt 10.000 banen en sluit fabrieken

STANFORD, 9 DEC. Het Amerikaanse concern Xerox, de grootste producent van kopieerapparaten in de Verenigde Staten, wil de komende twee à drie jaar ruim 10.000 banen schrappen en een niet nader genoemd aantal fabrieken sluiten. De helft van de te schrappen banen verdwijnt volgend jaar, zo heeft Xerox bekendgemaakt.

Xerox-topman Paul A. Allaire zei dat met de reorganisatie de produktiviteit moet worden verbeterd en de kosten moeten worden verlaagd. Op het ogenblik werken er bij het concern over de hele wereld 97.500 mensen. Volgens Allaire is de bezuinigingsoperatie geen direct gevolg van marktveranderingen maar gaat het om de versnelde uitvoering van produktiviteitsverbeteringen.

Voor de maatregelen wordt een bedrag van 700 miljoen dollar ten laste gelegd gebracht van de resultaten over het vierde kwartaal van dit jaar. Woensdag werd ook bekend dat Xerox 225 miljoen miljoen dollar betaalt aan schadeloosstelling. De betaling vloeit voort uit een rechtszaak die werd aangespannen omdat Xerox bij de dienstverlening en verkoop van onderdelen voor kopieerapparaten concurrentievervalsend had gewerkt. In verband met deze schadeloosstelling zet Xerox over het vierde kwartaal een buitengewone last van 154 miljoen dollar in de boeken.

De aangekondigde maatregelen bij Xerox kregen op de Newyorkse effectenbeurs een goed onthaal. Het aandeel Xerox steeg gisteren tegen het slot van Wall Street met ruim 4,60 dollar tot 85,37 dollar. Bij Rank Xerox Nederland in Venray kon nog geen reactie worden verkregen op de maatregelen. De vestiging in Venray is een volledige dochteronderneming van Rank Xerox, waar de Amerikaanse Xerox een belang in heeft. (Reuter)