Wintersportvakantie dit jaar ruim vijf procent duurder

ROTTERDAM, 9 DEC. De gemiddelde prijzen van een wintersportvakantie liggen dit jaar 5,1 procent hoger dan het afgelopen jaar. Dit blijkt uit gegevens van het CBS, dat 110 aanbiedingen van touroperators naar skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië heeft vergeleken met die van vorig jaar. Aan populariteit winnende wintersport-vakanties naar landen als Bulgarije en de Verenigde Staten (Colorado) zijn niet in het onderzoek verwerkt.

De bevindingen van het CBS staan haaks op de beweringen van een aantal touroperators dat beweert dat zij goedkopere reizen naar de wintersportgebieden aanbieden dan vorig jaar. Maar het CBS becijfert dat georganiseerde reizen naar de wintersport ten opzichte van vier jaar geleden zelfs met bijna 25 procent in prijs zijn gestegen. Dit jaar doet de sterkste prijsstijging zich voor in januari (6,7 procent). Voor de drukste maanden december en februari bedraagt de prijsstijging 3,9 procent.

Oostenrijk blijft het favoriete land voor een sneeuwvakantie. Het aantal reizen naar deze bestemming neemt dit winterseizoen met gemiddeld vijf procent toe. Tegenover de duurdere wintersportvakantie (in de prijs waarvan een skipas en maaltijden niet zijn inbegrepen) staat dat reizen naar de belangrijkste zongebieden in Europa als Spanje en Portugal dit jaar 7,5 procent goedkoper is geworden.