Vrijlating van twee ETA-leden in België politiek onwelkom

BRUSSEL, 9 DEC. Een Belgische rechter heeft gisteren de vrijlating bevolen van twee Spaanse ETA-verdachten. De rechter vond dat het tweetal veel te lang in voorarrest moest zitten; de Belgische regering denkt al een halfjaar na over een Spaans uitleveringsverzoek. Madrid meent dat de twee, Luis M. en Raquel G., leden zijn van de de Baskische afscheidingsbeweging ETA en beschuldigt hen van ontvoering en moord. Zij werden in juni in België gearresteerd.

De gedwongen vrijlating van de twee komt de Belgische regering, thans voorzitter van de Europese ministerraden, politiek buitengewoon slecht uit. Morgen en zaterdag wordt in Brussel de Europese top van regeringsleiders gehouden.

Vorige week ontstonden er in de Europese Unie al grote politieke problemen met Spanje over de twee ETA-verdachten. In een eerdere poging om hen vrij te krijgen vroegen de advocaten van de verdachten aan de Belgische commissaris-generaal om erkenning van de vluchtelingen als asielzoekers. Vorige week accepteerde de commissaris-generaal, die onafhankelijk is van de Belgische staat, het verzoek. Hij kende de ETA-verdachten de zogeheten status van 'kandidaat-politiek vluchteling' toe. Spanje blokkeerde daarop in de Raad van ministers van justitie alle besluitvorming over een Europese asiel-richtlijn. Madrid zei verontwaardigd dat overleg over een gezamenlijk asielbeleid politiek zinloos is, zolang onderdanen van de ene Unie-lidstaat in een andere lidstaat als asielzoeker kunnen worden erkend.

De Belgische regering beloofde daarop in beroep te zullen gaan, mocht de commissaris-generaal de twee als politiek vluchteling erkennen. Ook heeft Brussel geprobeerd Madrid duidelijk te maken dat de Belgische wetgeving nu eenmaal verplicht tot het in behandeling nemen van een dergelijk verzoek. De gedwongen vrijlating van het tweetal, dat in de Brusselse voorstad Vilvoorde woont, komt daar nu bovenop. De nervositeit bij de Belgische regering was gisteren goed merkbaar. Tegen de rechterlijke uitspraak in beval de minister van justitie de vrijlating van de twee uit te stellen totdat er overleg met de premier en de minister van binnenlandse zaken was geweest.