Voormalig NMB'er op non-actief

AMSTERDAM, 9 DEC. Het commissionairshuis Leemhuis & Van Loon heeft de voormalige NMB-medewerker Bert Muller voorlopig met betaald verlof gestuurd. Aanleiding hiertoe is de publiciteit over de periode waarin Muller bij de NMB (inmiddels ING Bank) werkte. In de berichten, die zijn gebaseerd op een onderzoek van de Interne Accountantsdienst van de NMB, worden twaalf voormalige medewerkers van de effectenafdeling van de bank beschuldigd van belangenverstrengeling in de periode 1989/90.

Muller zou voordelige transacties hebben verricht voor tapijthandel De Kroon. De accountantsdienst constateerde dat op één van de Kroon-rekeningen in maart 1989 26.000 gulden was gestort. Muller, die goede contacten onderhield met de eigenaren van de tapijthandel, zou dit bedrag in korte tijd hebben weten te verhogen met 600.000 gulden. Volgens directeur J. Leemhuis ondervindt zijn betrekkelijk jonge effectenkantoor - opgericht in 1989 - commerciële schade van de berichtgeving. Vier institutionele beleggers schortten hun relatie met Leemhuis & Van Loon tijdelijk op. Daarop heeft het kantoor al zijn cliënten een brief gestuurd waarin een overzicht wordt gegeven van de stand van zaken. Enkele grote beleggers hebben daarin aanleiding gezien de band met de commissionair te herstellen, aldus Leemhuis.

De brief beklemtoont dat slechts sprake is van een tijdelijke maatregel, in afwachting van het onderzoek dat het Controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs naar de affaire is begonnen. Naar verwachting zal dit bureau over vier weken kond doen van zijn bevindingen. Leemhuis & Van Loon is een zogeheten neki, een niet-effecten kredietinstelling, en die valt onder het toezicht van de beurs.