VN heft olie-embargo Zuid-Afrika op

NEW YORK, 9 DEC. De Algemene vergadering van de Verenigde Naties zal binnenkort officieel het olie-embargo tegen Zuid-Afrika opheffen, heeft een woordvoerster van de VN gisteren gezegd. Voorzitter Samuel Insanally van de Algemene vergadering zal een verklaring over de beëindiging van de sancties afleggen, zo werd aangekondigd. Op 8 oktober besloot de Algemene vergadering al tot opheffing van alle sancties tegen Zuid-Afrika, met uitzondering van olie en investeringen in de olie-industrie. In de resolutie werd toen al aangekondigd dat ook het olie-embargo zou worden beëindigd zodra de Uitvoerende Overgangsraad van Zuid-Afrika in functie treedt, wat dinsdag is gebeurd. Het olie-embargo dat dateert van de jaren '60 heeft nooit geleid tot een volledig afsluiten van de olie-aanvoer naar Zuid-Afrika, maar wel tot perioden van schaarste en hoge prijzen. (Reuter)