Thatcher ontkent kennis smokkel wapens naar Irak

LONDEN, 9 DEC. De vroegere Britse premier Margaret Thatcher heeft gisteren verklaard dat haar ministers haar nooit verteld hebben dat de regering de richtlijnen voor wapenexport naar Irak eind jaren tachtig had versoepeld. Ze voegde er aan toe dat deze richtlijnen “niet gelijk aan een wet” waren. Thatcher zei dit voor de commissie-Scott die de illegale wapenexport van Groot-Brittannnië naar Irak, het zogenoemde Iraqgate, onderzoekt.

De oud-premier die voortdurend tekenen van irritatie vertoonde tijdens het verhoor, ontkende dat zij het parlement had misleid. “Ik kon natuurlijk niet alles weten”, zei ze. Als er een beleidswijziging zou zijn geweest, zou ze die naar eigen zeggen hebben moeten kennen, en zou die ook zijn aangekondigd. Volgens haar was er dan ook geen sprake van een beleidswijziging. (Reuter)