Tevredenheid over verloop 'ouderenjaar'

DEN HAAG, 9 DEC. Organisatoren en betrokkenen zijn tevreden over het verloop van het Europees Jaar van de Ouderen. Op het slotcongres van het jaar vanmorgen in het Congresgebouw in Den Haag, waar naast de ruim 700 deelnemers ook koningin Beatrix en minister d'Ancona aanwezig waren, zei voorzitter J.T. Vellenga van het comité dat de doelstellingen waren bereikt.

Het grote publiek is bewust gemaakt van de veranderingen die op komst zijn als gevolg van het verouderen van de samenleving. De samenleving ontgroent en vergrijst en dat heeft gevolgen voor alle generaties. Een andere doelstelling was meer van Europese aard - de Gemeenschap wil de dialoog en het begrip bevorderen. Volgens Vellenga is zowel het beeld van de ouderen door jongeren als andersom verbeterd. “Sprak men vroeger wel eens over 'opvreters' als men het over ouderen en de gezondheidszorg had, nu brengt men meer begrip op voor oudere mensen die meer gebruik maken van die zorg. De samenleving betaalt dat maar dat is een logisch gevolg van de vergrijzing. Dat dringt nu ook tot jongeren door.”

In Nederland gebeurde veel meer ter gelegenheid van het jaar van de ouderen dan in andere Europese landen. Het Nationaal Comité registreerde 2.600 activiteiten, projecten en evenementen in het land. Vellenga: “Daarvoor zijn vele positief werkende factoren te noemen, maar tegelijkertijd moeten we onder ogen zien dat er onvrede bestond en felle kritiek werd geuit op het ouderenbeleid.”

Vellenga hoopt echter dat vele onderwerpen die dit jaar ter sprake kwamen, zoals onder meer de AOW en de thuiszorg, ook volgend jaar op de politieke agenda zullen staan. “Het Nationaal Comité zal een testament achterlaten. Daarin vragen wij aandacht voor continuering van de in 1993 begonnen zaken. Zij kunnen aangepast en uitgevoerd worden met het oog op dat grote doel: het verworvene vasthouden.”