Stichting topsport badminton moet sport naar een hoger niveau tillen

LEIDSCHENDAM, 9 DEC. Volgende week woensdag praat het bestuur van de Nederlandse Badminton Bond (NBB) over de mogelijkheid te komen tot de oprichting van een Stichting Topbadminton Nederland. In de ogen van de initiatiefnemer, de communicatieadviseur Eric P. Bakker, is zo'n stichting broodnodig om de badmintonsport in ons land op een hoger niveau te brengen.

Bakker heeft enige ervaring met de badmintonsport. Hij behartigt de sponsorzaken bij eredivisieclub van het Haagse VSB/Drop Shot. Bovendien is hij als vader van een jeugdinternational al enige tijd geleden tot de conclusie gekomen, dat het hoog tijd wordt voor een professionalisering.

Toch is zijn initiatief niet ontstaan uit onvrede over de huidige situatie binnen de NBB: “Veel zaken gaan behoorlijk goed. De eredivisie loopt beter dan voorheen en evenementen als de Dutch Open zijn de moeite waard. Maar het ontbreekt de badmintonsport aan uitstraling. En daarom moet er een groep mensen van de bond en de topclubs bij elkaar gaan zitten in een aparte topsportsectie, liefst in een stichtingsvorm, om snelle beslissingen te kunnen nemen.”

Bakker wil in de nieuwe constellatie alles onderbrengen, wat met topsport te maken heeft: nationale selecties (jeugd en senioren), Oranje-teams, eredivisie, Dutch Open, nationale kampioenschappen, bekercompetitie en het landelijk circuit A-toernooien. “We moeten veel meer een gezicht naar buiten gaan tonen. Dat is goed voor onze sport, en zeker ook voor onze topspelers. Die moeten ook in financiële zin gaan profiteren van een betere organisatie met korte lijnen. Meer uitstraling betekent meer sponsors en dus meer inkomsten voor clubs en spelers. Ik reken er ook op dat dit initiatief ervoor kan zorgen, dat de leegloop richting buitenland tot staan wordt gebracht.”

Volgens Bakker hebben zijn plannen inmiddels een warm onthaal gevonden bij de eredivisieclubs. Ook diverse topspelers zouden al hun steun betuigd hebben. Bij de NBB zelf bestaat er nogal wat scepsis. Bondsvoorzitter Nouwt: “We gaan het gesprek aan, maar de heer Bakker zal meer te bieden moeten hebben dan in het onderhoud dat ik eerder met hem had. We willen graag weten welk beleid zo'n stichting gaat voeren. Wat is de meerwaarde? Dat alles is nog niet duidelijk.”

Het werken via de stichtingsvorm, waarin op enig moment veel gelden kunnen rondgaan, heeft volgens Nouwt ook grote nadelen: “Je onttrekt toch zaken aan de waarneming van de bondsvergadering. En de ervaring in de sportwereld is, dat je daar zeer voorzichtig mee moet zijn.”

Nouwt voelt eventueel wel voor een beheersstichting voor de eredivisie: “Dan denk ik aan het beheer van financiën vanuit de bond en vanuit de clubs, die bestemd kunnen zijn voor televisie-uitzendingen.”

    • Ted van der Meer