Staatslening levert elf miljard op

AMSTERDAM, 9 DEC. Het ministerie van financiën heeft een recordopbrengst van 11 miljard gulden binnengehaald met de nieuwe tienjarige staatslening. Nog nooit werd in één keer zoveel geld binnengehaald met een staatslening.

Vorig jaar was er een staatslening met een opbrengst van 13 miljard gulden, maar dat bedrag werd in twee tranches opgehaald. De hoge opbrengst van de nieuwe lening is vooral een gevolg van de massale belangstelling van buitenlandse beleggers, die ruim zestig procent van de lening kochten. Onder de buitenlandse beleggers bevonden zich ook centrale banken, die de staatsobligaties gebruiken om hun deviezenreserve aan te vullen. De Nederlandse gulden voegt zich hiermee in het exclusieve gezelschap van de Amerikaanse dollar en de Duitse mark, die tot nu toe de rol van internationale reservevaluta vervullen. Het Agentschap van Financiën haalde afgelopen maandag, de eerste dag van inschrijving, al 7,5 miljard gulden binnen.

De grote belangstelling van beleggers bleek ook uit het feit dat het Agentschap de uitgiftekoers van de lening de afgelopen dagen voortdurend kon verhogen. Maandag opende hij met een uitgiftekoers van 99,35, gisteren was die koers bij het sluiten van de inschrijving opgelopen tot 99,90.

De opbrengst van de nieuwste lening met een rentevoet van 5,75 procent is bestemd voor de financieringsbehoefte van de overheid in 1994. Die wordt voor volgend jaar geschat op ruim 51 miljard gulden.

Het is bijna dertig jaar geleden dat het rijk tegen een rente van 5,75 procent heeft kunnen lenen. In 1965 werd voor het laatst een staatslening met een dergelijke lage rente uitgeschreven. De snelle rentedaling van de laatste tijd heeft de staat de mogelijkheid geboden goedkoop kapitaal uit de markt te nemen. De vorige staatslening, die van oktober, droeg nog een rente van 7,5 procent.