Sampras en Stich vieren 'vakantie' met simpele zeges

ROTTERDAM, 9 DEC. Pete Sampras en Michael Stich kozen voor een verschillende voorbereiding op de grand-slamcup in Munchen. Het resultaat was voor beiden hetzelfde. De Amerikaanse tennisser Sampras, die de laatste twee weken meer op de golfbaan stond dan op een tennisbaan, gebruikte niet meer dan een uur om de Oostenrijker Thomas Muster (nummer acht van de wereldranglijst) met 6-3 en 6-1 van de baan te vegen. De Duitser Stich, die de afgelopen veertien dagen meer tennis speelde dan hem lief was, had vijf minuten meer nodig om zich met dezelfde cijfers te ontdoen van de Amerikaan Malivai Washington, nummer 22 van de wereld.

In de kwartfinales speelt Stich vandaag tegen de Nieuw-Zeelander Brett Steven en ontmoet de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira, die in de eerste ronde de gevallen held Boris Becker elimineerde, Stefan Edberg uit Zweden. De Spanjaard Sergi Bruguera, die dit jaar de Open Franse Kampioenschappen in Parijs won, treft de Tsjech Petr Korda. Jim Courier heeft voor de uitnodiging bedankt.

De 22-jarige Sampras, de nummer een van de wereld, en de 25-jarige Stich, de nummer twee van de wereld, hebben in de Olympia-hal nog twee overwinningen nodig om elkaar te treffen in een finale om het hoogste prijzengeld van het seizoen. De winnaar van het toernooi met de beste zestien spelers van de grand-slams verdient drie miljoen gulden. Dat is de hoogste prijs in een sportevenement, afgezien van bokswedstrijden.

Stich won twee weken geleden in Frankfurt op tapijt de ATP-finale van Sampras. Vervolgens maakte hij de overstap naar het gravel in Dusseldorf voor drie overwinningen in de Davis-Cupfinale tegen Australie. Gisteren trad hij weer aan op een snelle indoorbaan. De gravel zat nog aan zijn schoenen.

De omschakeling kostte hem schijnbaar geen enkele moeite. “Niemand verwacht van mij dat ik dit toernooi win, zeker niet na mijn laatste twee inspanningen”, zei Stich, die het toernooi vorig jaar op zijn naam schreef. “Dat is prettig. Ik heb geprobeerd te genieten van mijn eerste wedstrijd. Ik had graag een week vakantie willen nemen, maar ik veronderstel dat je dit een soort actieve ontspanning kan noemen.”

Sampras, winnaar van de eerste aflevering van de grand-slamcup in 1990, toonde zich verbaasd. “Het ging wel erg gemakkelijk, want ik heb de afgelopen twee weken hooguit drie uur getraind en voornamelijk golf gespeeld”, zei Sampras.

Behalve Stich plaatsten zich gisteren ook Michael Chang en Brett Steven. Chang, die de afgelopen twee jaar in Munchen verliezend finalist was, versloeg de Australier Wally Masur met 6-2, 4-6 en 7-5. Chang _ met 1.73 meter een van de kleinste spelers _ moest in de derde set een 3-0 en 4-1 achterstand wegwerken. Hij kondigde na afloop aan dat hij dit jaar waarschijnlijk niet zal meedoen met de Open Australische kampioenschappen, die vanaf 17 januari in Melbourne worden gespeeld, hoewel hij de week daarvoor wel zijn titel zal verdedigen in Jakarta. Chang, een gelovig christen, vertelde dat hij kerstmis dit jaar “wat langer” wilde vieren. “Het gaat een groot kerstfeest worden. Ik doe veel aan bijbelstudie en zal veel psalmen zingen”, zei Chang.

Brett Steven, die de plaats mocht innemen van de gebleseerde Nederlander Richard Krajicek, zorgde voor een verassing. Hij schakelde de als vierde geplaatste Fransman Cedric Pioline, die in de US Open tot in de finale was gekomen, uit met 6-4 en 7-6. De winaars van de tweede ronde verzekerden zich van een prijzengeld van een half miljoen gulden. Daarmee verdubbelde Steven zijn inkomsten van het afgelopen jaar.

Sampras verdiende in de drie keer dat hij meedeed al meer dan vijf miljoen gulden in Munchen. Voor de twee zeges in grand-slam-toernooien (Wimbledon en de US Open) krijgt hij dit jaar van de internationale tennisfederatie een bonus van een miljoen gulden. Bruguera mag dankzij zijn zege in Parijs de helft ophalen. En Stich, die ik Frankfurt een prijs van 2,5 miljoen gulden binnenhaalde en voor zijn Davis- Cup-successen nog eens ruim een miljoen op zijn rekening mocht bijschrijven, kan zijn maandsalaris deze week tot astronomische hoogte opstuwen.