Parlement Kazachstan stapt op

ALMA-ATA, 9 DEC. Het parlement van Kazachstan heeft gisteren besloten zichzelf te ontbinden en plaats te maken voor een nieuw parlement, dat op 7 maart volgend jaar dient te worden gekozen.

Het parlement van Kazachstan is gekozen in 1989, toen de Sovjet-Unie nog bestond. Veel leden zijn, zoals een Amerikaanse waarnemer het gisteren uitdrukte, “tractorbestuurders die van hun staatsboerderijen zijn geplukt en in de Opperste Sovjet zijn neergezet”. Op grond van de nog steeds geldende regels uit die tijd komt het parlement slechts twee keer per jaar bijeen.

Gisteren liet de voorzitter van het parlement, Serikbolsyn Abdildin, de parlementariërs in een besloten zitting mee dat het hoog tijd is dat zij plaatsmaken voor een professioneel parlement-nieuwe stijl, dat regelmatig bijeenkomt en dat een duidelijker stempel drukt op het economische en politieke hervormingsbeleid.

Op zijn verzoek besloten de parlementariërs hun huidige zitting nog tot eind volgende week voort te zetten en vervolgens voorgoed uiteen te gaan. Op de laatste zitting zal het parlement het Non-proliferatieverdrag nog ratificeren.

Van de 350 leden van het Kazachstaanse parlement waren er inmiddels al 190 afgetreden met het argument dat het formeel nog steeds bestaande communistische systeem van plaatselijke en regionale sovjets achterhaald is en dat het plaats moet maken voor een systeem van werkelijke volksvertegenwoordiging. Radio-Alma-Ata citeerde gisteren president Nazarbajev met de opmerking dat “de sovjets hun historische taak hebben volbracht en niet langer in staat zijn in de toekomst hun rol te spelen”. Volgens radio-Alma-Ata hebben 789 sovjets, na tot dezelfde conclusie te zijn gekomen, zichzelf inmiddels ontbonden.

In Rusland leidde een soortgelijk probleem tot een complete oorlog tussen president Jeltsin en het oude parlement waaraan uiteindelijk het leger te pas moest komen. (Reuter, AP)