Kolonisten demonstreren tegen Rabin

JERUZALEM, 9 DEC. Enkele duizenden Israelische kolonisten en rechtse activisten hebben gistermiddag en -avond in Jeruzalem tegen de regering-Rabin gedemonstreerd in verband met het groeiende aantal Palestijnse aanslagen voorafgaande aan 13 december, wanneer Israel een begin moet maken met de ontruiming van de Gazastrook en Jericho. Tegenstanders van het autonomie-akkoord, zowel aan Palestijnse als aan Israelische zijde, proberen met escalerend geweld de uitvoering van de overeenkomst te saboteren.

De demonstranten, die werden begeleid door een grote politiemacht, marcheerden door de hoofdstraten, leuzen schreeuwend als “Rabin, treed af” en “Dood aan de Arabieren”. Laat in de avond werden de betogers met behulp van waterkanonnen verdreven. Enkele tientallen werden opgepakt.

“Wij kunnen niet onverschillig blijven terwijl joods bloed wordt vergoten en de regering-Rabin de joden aan hun lot overlaat in confrontatie met de terroristen”, legde een betoger uit. Maandag werden twee kolonisten bij een aanslag gedood, gisteren werd er een gewond.

Vandaag werd een Israelische vrouw in een kas in een joodse nederzetting in de Gazastrook door een Palestijn met messteken verwond. Aan de andere kant werd een Palestijnse boer, die op de Westelijke Jordaanoever aan het ploegen was, gedood door een Israeliër. Volgens een getuige had de Israeliër de boer opdracht gegeven van zijn tractor af te gaan en hem vervolgens van korte afstand doodgeschoten.

De Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres sprak vanochtend in het Spaanse Granada met PLO-leider met Yasser Arafat over mogelijkheden de moeilijkheden die een Israelische militaire terugtrekking op 13 december nog in de weg staan. Over het gesprek werden geen bijzonderheden bekendgemaakt. Beide mannen zijn in Spanje voor een bijeenkomst van de UNESCO, de culturele en onderwijskundige organisatie van de VN. Zondag ontmoeten Rabin en Arafat elkaar in Kairo. (Reuter, AFP, AP)