Inhaalrace van Werder leidt tot sensationele zege

ROTTERDAM, 9 DEC. Duitse sporters geven pas op wanneer het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Dit gegeven werd gisteravond weer eens bevestigd. Werder Bremen deed het onmogelijke door een 3-0 achterstand bij rust om te zetten in een 5-3 zege. De vijf Duitse goals vielen in een tijdsbestek van een klein half uur. Door de sensationele overwinning van Werder behoudt de club voldoende kansen om de halve finale in de Champions League te bereiken: twee gespeeld, twee punten. Anderlecht heeft pas een punt.

Het scoreverloop bij Werder-Anderlecht ontkrachtte de stelling dat de nieuwe opzet van het Europa Cup 1-toernooi geen boeiende wedstrijden meer oplevert. Er zou alleen nog maar behoudend worden gevoetbald. Anderlecht rekende zich al rijk: een tweede gelijkspel na de 0-0 tegen AC Milan zou de club niet slecht uitkomen. Maar de Belgische kracht bleek groter dan verwacht, in de eerste helft. En de noodzakelijke Duitse veerkracht werd na rust door niemand voor mogelijk gehouden. Met dank aan de twee blunderende keepers. Met dank ook aan het kletsnatte veld dat geen berekenend voetbal toeliet.

In de eerste helft leek het technisch betere Anderlecht in het voordeel op het zware veld. De Belgen speelden de bal beter rond, creëerden de betere kansen. Anderlecht kreeg een steuntje in de rug door het zeer zwakke keeperswerk van Oliver Reck, normaal een toonbeeld van betrouwbaarheid. In de zestiende minuut verwerkte hij een Belgische corner maar half. Albert schoot de rebound op fraaie wijze in, 1-0. Twee minuten later was het 2-0, toen Boffin een mislukt schot van Haagdoorn verlengde. Weer Boffin maakte na een half uur spelen ook de derde Anderelcht-goal. Hij krulde de bal met zijn sterke linkerbeen in de bovenhoek. Een schitterende goal die normaal gesproken de beslissend zou zijn geweest.

Voor Werder was het na rust alles of niets. Een tweede nederlaag, na de 3-2 bij Porto, zou vrijwel zeker uitschakeling hebben betekend. Trainer Rehagel bracht spits Walter in de ploeg voor spelverdeler Herzog. Voor mooi, opbouwend voetbal was geen tijd meer. Toch duurde het nog een kwartier voordat de Duitse inhaalrace gestalte kreeg. De Nieuwzeelander Rufer scoorde 3-1, na balverlies op het middenveld van John Bosman en aarzelend uitlopen van doelman De Wilde. Bosman, die eerder een gele kaart kreeg, werd meteen gewisseld voor de juist herstelde topscorer Nilis. De Nederlander had last van een rugblessure.

Een tweede fout van De Wilde, tegen Milan nog uitstekend op dreef, bracht Werder definitief terug in de wedstrijd. De Noorse libero Bratseth kon ongehinderd inkoppen, 3-2. Andelecht moet het volgens trainer Boskamp niet van een sterke defensie moeten hebben. Dat bleek in het laatste kwartier toen de verdedigers Emmers, Rutjes en Albert aan alle kanten werden voorbijgelopen. In de 81e minuut scoorde Hobsch 3-3. Bode en weer Rufer brachten de eindstand op 5-3.

Boskamp wilde na afloop geen schuldige aanwijzen: “Dat heeft geen zin. De Wilde speelde een goede eerste helft en was ongelukkig in de tweede. Winnen of verliezen doe je echter met het hele team.” Zijn collega Rehagel gaf toe niet meer in de ommekeer te hebben geloofd. “We hadden geen keus na die 3-0. Alles hoog voor de pot en hopen op een wonder.” Het wonder geschiedde. Werder blijft in de race voor plaatsing in de halve finale. De volgende tegenstander is AC Milan dat een 3-0 voorsprong minder gemakkelijk zal verspelen dan Anderlecht.