GTI schrapt 120 banen bij dochter Vitel

ROTTERDAM, 9 DEC. Bij GTI Vitel Communicatie in Gouda, onderdeel van het installatieconcern GTI Holding, staat een ingrijpende reorganisatie voor de deur.

Het personeelsbestand van ruim vierhonderd man zal met 120 worden ingekrompen. Voor het grootste deel van de betrokken werknemers zal een ontslagvergunning worden aangevraagd. Dit heeft GTI vandaag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van GTI zullen in Gouda zestig tot zeventig arbeidsplaatsen worden geschrapt. Bij de Amsterdamse vestiging verdwijnen dertig banen en bij de overige lokaties in Leek, Nuenen en Velp in totaal circa 25. Vakbonden en ondernemingsraden zijn over de voornemens ingelicht.

Als reden voor de maatregel voert GTI gewijzigde marktomstandigheden aan. De markt vraagt een nauwere integratie van de specialistische activiteiten voor data- en telecommunicatietechniek met die van GTI-Installatietechniek.

Opdrachtgevers, aldus een woordvoerder van GTI, gaan er vandaag van uit dat degene die de hardware levert ook zorgt voor de aanleg van de verbindingen tussen computersystemen. Daarom is besloten de activiteiten van Vitel als volwaardige specialistische eenheden op het gebied van tele- en datacommunicatietechniek in de regio's van GTI Installatietechniek onder te brengen. Daardoor worden kortere communicatielijnen met de opdrachtgevers mogelijk.

Vitel Communicatie is een jaar of zes geleden door GTI Holding overgenomen. GTI Holding telde eind 1992 nog circa 800 medewerkers. Door de ontslagen bij Vitel en door een reorganisatie in België is dat aantal inmiddels met ongeveer 10 procent teruggelopen.

GTI maakte in juni al melding van “voortgaande verslechtering van de marktontwikkelingen in de sectoren waar het bedrijf werkzaam is”. De verslechtering is een gevolg van de recessie. GTI zag zijn winst vorig jaar met ruim 14 procent dalen tot 31,1 miljoen gulden.