Gokautomaten voortaan taboe voor jongeren

DEN HAAG, 9 DEC. Het kabinet wil jongeren onder de 18 jaar verbieden te spelen op gokautomaten, om zo de gokverlaving te lijf te gaan. Dit staat in een notitie die minister Andriessen (economische zaken) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De notitie is mede ondertekend door de staatssecretarissen Simons (volksgezondheid) en Kosto (justitie). De ondertekenaars willen dat exploitanten van gokhallen bij twijfel een legitimatie vragen aan een speler. Laat de exploitant dit na dan kan hij zijn vergunning verliezen. Volgens hen stijgt de laatste jaren het aantal personen met “problematisch speelgedrag”.

Andriessen en de Tweede Kamer hadden al eerder bepaald dat er vanaf 1 januari 1994 geen nieuwe piekautomaten meer mogen bijkomen. Op 1 januari 1995 worden ze geheel verboden. Piekautomaten zijn speelautomaten die bij honderd uur spelen niet meer dan één à twee keer fors uitbetalen. Hierdoor zouden ze extra verslavend werken.

Het kabinet heeft verder voorgesteld een landelijk model voor een speelautomaten-convenant te introduceren dat gemeentelijk door de diverse betrokken groeperingen kan worden afgesloten. Het kabinet wil verder dat er een verzegeld tellermechanisme in de gokkasten wordt aangebracht om te voorkomen dat de automaten worden gebruikt bij het witwassen van zwart geld.

De horeca-bedrijven en de speelautomatenbranche onderschrijven in grote lijnen het beleid dat het kabinet wil gaan voeren. Beide bedrijfstakken staan positief tegenover het voorstel te komen tot een landelijk model voor een speelautomaten-convenant. Steun is er ook voor de gedachte verzegelde tellermechanismen in de gokkasten aan te brengen om te voorkomen dat de automaten worden gebruikt bij het witwassen van zwart geld.

Exploitanten van speelhallen in Amsterdam zeggen “geen enkel probleem” te hebben met een speelverbod voor minderjarigen. “Wij kennen al jaren zo'n verbod”, aldus een exploitant van een hal aan het Rembrandtplein. “We hebben bordjes opgehangen en er loopt constant iemand rond. Als we denken dat iemand te jong is vragen we legitimatie.”

De speelautomaten-bedrijven vinden het jammer dat de regering geen noodzaak ziet een einde te maken aan de grote beleidsverschillen die er op gemeentelijk niveau bestaan. Die steeds grotere verschillen leiden tot onduidelijkheid voor de exploitanten en de horeca-ondernemers, zo menen zij.