Foto: De Franse filmregisseur Marcel Duval en de ...

Foto: De Franse filmregisseur Marcel Duval en de schrijver Régis Debray zetten gisteren in een gesprek met GATT-directeur Peter Sutherland in Genève hun bezwaren uiteen tegen het Amerikaanse streven naar vrijmaking van de markt voor film en video-produkten. Op een persconferentie verklaarden ze dat de GATT-onderhandelaar van de Europese Unie, de Brit Sir Leon Brittan, “enkele EG-landen had verraden” in zijn onderhandelingen met de Verenigde Staten over een GATT-akkoord.

De Verenigde Staten maken overigens niet langer bezwaar tegen Europese maatregelen zoals subsidies voor filmproducenten en quota-regelingen om de Europese filmindustrie te beschermen. De Amerikaanse GATT-onderhandelaar Kantor eist nog wel dat Amerikaanse producenten en acteurs meedelen in de opbrengsten van belastingen over filmkaartjes, videoverhuur en de verkoop van nieuwe videocassettes. De EG-onderhandelaar Sir Leon Brittan wees deze eis dinsdag af.

De Amerikaanse export van films en video's naar Europa bedroeg in 1992 3,66 miljard dollar, ofwel twaalf keer de Europese export van audiovisuele produkties naar de Verenigde Staten (288 miljoen dollar). De dominantie van Hollywood - 81 procent van alle films die in de Europese bioscopen worden vertoond komen uit de VS - wekt veel kritiek in Frankrijk, het enige EG-land met een belangrijke filmindustrie. (Foto Reuter)