Een finale Barcelona-Milan komt dichterbij

BARCELONA, 9 DEC. Barcelona is al bijna zeker van een plaats in de halve finale van de Champions League. De club van Cruijff versloeg gisteravond in eigen stadion de Franse vice-kampioen Monaco met 2-0. Die stand was al na 26 minuten bereikt, door twee goals van de Bask Beguiristain. Hij verving de vierde buitenlander Romario, die met een melancholieke blik op de reservebank zat.

Het niet meespelen van de Braziliaan was nauwelijks een verrassing. Hij speelt de laatste weken niet best en scoort weinig. Wanneer Romario niet scoort, is zijn rendement gering. Meeverdedigen hoeft hij niet, passes geeft hij weinig. Cruijff koos gisteren voor de buitenlanders Koeman, Laudrup en Stoitsjkov. De eerste twee lijken zeker van hun plaats bij internationale wedstrijden. Stoitsjkov is dit jaar vaak het slachtoffer van het overtal aan buitenlanders. Tegen Monaco bleef de Bulgaarse rasvoetballer vrij onzichtbaar. Hij stond vaak buitenspel en had geen aandeel in de twee doelpunten.

Indirect pakte Cruijffs keuze voor Stoitsjkov goed uit. Hij stond in de eerste helft aan de linkerkant, waardoor Laudrup een centrale rol kreeg. En dan is de Deen op zijn best. Dan strooit hij met verrukkelijke steekpassjes. Het wapen van Barcelona. Na een kwartier stuurde Laudrup Beguiristain de diepte in. Die omspeelde de Franse doelman Ettori met een schijnbeweging, 1-0. Tien minuten later was de wedstrijd eigenlijk beslist. Weer stond Laudrup aan de basis, ditmaal met Bakero als tussenstation. De aanvoerder van Barcelona gaf de bal mee aan Beguiristain, die geen moeite had om van dichtbij zijn tweede doelpunt te maken. Televisiebeelden maakten duidelijk dat de Bask buitenspel stond.

In de tweede helft had Monaco een veldoverwicht, zonder tot scoren te komen. De Nigeriaanse spits Ikpeba kreeg een paar goede mogelijkheden. Eenmaal werd zijn inzet door Amor van de doellijn gehaald. Bij Monaco was Scifo onzichtbaar. Cruijff kwam na rust met een tactische wissel waarop hij het patent lijkt te hebben. Hij liet linksbuiten Stoitsjkov en rechtsbuiten Goicoechea wisselen van plaats. De laatste kwam alleen vlak voor tijd tot een redelijke actie. Hij versierde een strafschop. Libero Koeman, die heel sterk speelde en en passant de Duitser Klinsmann uitschakelde, schoot van elf meter tegen doelman Ettori op. De Franse grabbelaar overtrof zichzelf, nadat hij in de eerste helft weer een paar kolderieke acties had laten zien.

Monaco behoudt een reële kans om zich bij de laatste vier te plaatsen. Het thuisduel tegen Spartak Moskou werd twee weken geleden met 4-1 gewonnen. Monaco verving op het laatste moment de geschorste landskampioen Olympique Marseille in het Europa Cup 1-toernooi. Ondertussen komt de droomfinale Barcelona-AC Milan steeds dichterbij. Beide clubs zouden elkaar als groepshoofd eventueel in de halve finale kunnen treffen. In dat geval spelen ze ieder een thuisduel tegen de nummer uit de andere poule. Aan de vaak gestelde vraag welke club nu werkelijk de sterkste van Europa is, komt hopelijk volgend voorjaar een eind.