Duitse en Italiaanse clubs toonaangevend

DORTMUND, 9 DEC. Duitsland en Italië spelen het beste clubvoetbal in Europa. Dat wordt dit seizoen weer eens bevestigd in het UEFA-Cuptoernooi. Drie Duitse en drie Italiaanse clubs vertegenwoordigen hun land in de kwartfinale. Het Portugese Boavista en het Oostenrijke Austria Salzburg plaatsten zich dinsdag al bij de laatste acht.

Als derde Duitse club heeft Borussia Dortmund zich geschaard bij de laatste acht van het toernooi om de UEFA-beker, ten koste van het Deense Brönby. Een dag eerder al plaatsten Karlsruher SC (ten koste van Bordeaux) en Eintracht Frankfurt (Deportivo la Coruna) zich voor de volgende ronde. Dat betekent dat na de winterstop nog vijf Duitse verenigingen internationaal actief zijn. Werder Bremen in de Champions League, Leverkusen in de Europa Cup II. Dat is de beste balans sinds veertien jaar. In de beginjaren tachtig kwalificeerden vier Duitse clubs zich voor de halve finales, een unicum. Een geheel Italiaanse UEFA-Cupfinale kwam eerder voor. Juventus-Fiorentina in 1990 en Inter-AS Roma in 1991.

Ook Inter drong door tot de laatste acht. Cagliari versloeg KV Mechelen met 2-0, na in België al met 3-1 te hebben gezegevierd. Juventus verloor bij Tenerife weliswaar met 2-1, maar werd in de rug gedekt door een 3-0 zege op eigen veld.

Internazionale gaat dankzij Bergkamp naar de kwartfinales van het toernooi om de UEFA-beker. De Nederlander maakte de enige twee doelpunten in de dubbele confrontatie met Norwich. Bergkamp, in het UEFA-toernooi dit seizoen al goed voor zeven treffers, scoorde in beide duels met de Britten in de 88ste minuut. In Norwich twee weken geleden uit een strafschop, gisteren in Milaan na een uitbraak. Bergkamp kwam in een vrij moeilijke hoek alleen voor Gunn. De halfgedekte Ruben Sosa vroeg om de bal, maar Bergkamp omzeilde de keeper met een fraaie curve.

“Toch was het niet mijn wedstrijd”, zei Bergkamp naderhand. “Sosa en ik zijn voorin nog niet volledig op elkaar ingespeeld. Zoiets heeft tijd nodig. Bovendien misten we Jonk op het middenveld. In die linie wonnen we dankzij hem in de uitwedstrijd de slag. Nu liep het duidelijk minder. Ik werd te weinig aangespeeld. Om de topvorm te bereiken heb ik veel balcontact nodig. Dat zat er in deze wedstrijd niet in.”

Norwich, dat dit seizoen met het uitschakelen van Vitesse en Bayern München al sterk debuteerde in het Europese voetbal, had op het slechte gras van het halfvolle San Siro-stadion meer verdiend. Vooral in de eerste helft waren de Engelsen sterker. Het overwicht leidde tot een vijftal kansjes, met name voor de lastige spitsen Sutton en Ekoku. Ze werden alle gemist.

Inter, in de Italiaanse competitie vier punten achter op lijstaanvoerder AC Milan, kreeg na de hervatting meer lucht. De formatie van de geplaagde oefenmeester Bagnoli verwierf in het tweede deel zelfs de betere kansen. “We hadden ook al eerder moeten scoren”, zei Bergkamp.

De Nederlander, voorin bij het defensief ingestelde Inter weinig gesteund, struikelde bij een uitbraak een keer over de benen van doelman Gunn, maar kreeg van scheidsrechter Krondl geen strafschop. “Terecht”, vond Bergkamp later, “hij raakte me wel, maar zonder de intentie me neer te leggen.” De Uruguayaanse veteraan Sosa brak nog een keer door op links, maar schoot zelf op de Britse doelman in plaats van de vrijstaande Bergkamp te bedienen.

Daarentegen ging Norwich zich naarmate de tijd verstreek meer van het aloude Engelse systeem bedienen. Alle ballen vlogen “hoog” richting het hoofd van Sutton. De spits kreeg echter nauwelijks ruimte tegen de geroutineerde verdediging van Inter. Toch bleef er onzekerheid in het Italiaanse kamp, tot de bevrijdende actie van Bergkamp kort voor het einde.

Naderhand was er voor Bergkamp nog een heuglijk feit. Met Roberto Baggio en Romario is hij genomineerd voor de uitverkiezing voor 's werelds beste voetballer. “Een geweldig eer. Wie het wordt, weet ik niet. Aan een voorspelling durf ik me niet te wagen.”

De 1-0 zege van Borussia Dortmund op Bröndby was geflatteerd. Evenals in hun thuiswedstrijd (1-1) hadden de Denen meer verdiend.

Zorc maakte het enige doelpunt voor Borussia, dat dit seizoen in de Bundesliga teleurstelt. De aanvoerder scoorde in de 29ste minuut. Voordien al had Bröndby door Thögersen, Högh en Vilford fraaie mogelijkheden onbenut gelaten.

Ook na de hervatting kwamen de Duitsers niet in hun spel. De laatste thuiswedstrijd van dit jaar, in het Westfalenstadion bijgewoon door 35.000 toeschouwers, werd met pijn en moeite tot een goed einde gebracht. Tot de slotminuut bleef Bröndby jagen op de gelijkmaker, die lang dichtbij leek.