Courier en Martin op gras in Davis Cup tegen India

WHITE PLAINS, 9 DEC. Jim Courier en Todd Martin zullen de Verenigde Staten vertegenwoordigen in de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi tegen India. Het duo zal in New Delhi de enkelspelen voor zijn rekening nemen. In het dubbel komen Richy Reneberg en Patrick McEnroe uit. Het duel wordt eind maart in de Indiase hoofdstad gespeeld. In hetzelfde weekeinde speelt Nederland in Eindhoven tegen België. De winnaar daarvan speelt in juli tegen de winaar van India - Verenigde Staten.

Tom Gullikson zal in New Delhi als captain debuteren. Hij is de opvolger van Tom Gorman. Gullikson slaagde er niet de pupil van zijn broer Tim, Pete Sampras, over te halen zich beschikbaar te stellen voor de Amerikaanse ploeg. Sampras geeft de voorkeur aan de verdediging van de nummer een positie op de wereldranglijst.

Voor Todd Martin, opgerukt naar de dertiende plaats op de wereldranglijst, vormt de wedstrijd tegen India zijn debuut in de Davis Cup. Op basis van zijn hoger geschatte capaciteiten op gras kreeg hij de voorkeur boven Michael Chang.

Jim Courier, derde op de wereldranglijst, kwam in de finale van 1992 tegen Zwitserland voor de laatste keer in actie voor de Amerikaanse Davis-Cupploeg. Met deze ploeg verwacht Gullikson een soortgelijk fiasco te vermijden zoals begin dit jaar in de uitwedstrijd tegen Australië. In Melbourne trad de USA met een C-ploeg (Wheaton, Gilbert) aan omdat alle topspelers weigerden zich beschikbaar te stellen. De USA, dertig keer winnaar van de Davis Cup, verloor met 4-1.

Monica Seles heeft zich (nog) niet ingeschreven voor de Australian Open, de grand slam die op 17 januari begint in Melbourne. De inschrijvingsdatum sloot gisteren in Melbourne. Toernooi-directeur Colin Stubs heeft evenwel een wild card gereserveerd voor de titelverdedigster. “Ik ga er van uit”, aldus de Australiër, “dat ze zal deelnemen. Wij hebben geen afmelding ontvangen.” Stubs heeft voor Seles de deadline gesteld op 10 januari. “Een week voor het begin willen wij haar inschrijving hebben.” Seles, 19, werd op 30 april in Hamburg met een mes in de rug gestoken door een fan van Steffi Graf. Sindsdien heeft ze geen wedstrijd meer gespeeld. Ze is sinds november weer in training.

Het Nederlands tennisteam is de promotiedivisie van het Europees kampioenschap in Luxemburg begonnen met een 2-0 nederlaag tegen Portugal. Fernon Wibier verloor met 6-4 en 6-4 van Marques en Martijn Bok ging met dezelfde cijfers ten onder tegen Couto. (ANP, Reuter)