CHRISTMAS CHERRY CAKE

Dit recept was ik jarenlang vergeten tot ik het onlangs bij het sorteren van mijn receptenmappen weer tegenkwam. Deze cake werd vroeger iedere Kerst speciaal op mijn vaders verzoek gebakken. Hij vond de cake zo lekker dat geen van de kinderen een plakje mocht nemen zonder eerst aan hem te vragen! Nu ik de cake weer gemaakt heb, weet ik waarom.

250 gram bloem

1 dessertlepel bakpoeder

1 theelepel zout

1 theelepel nootmuskaat

125 gram boter

250 gram suiker

3 eieren, gescheiden

250 gram rode gekonfijte kersen, gehalveerd

1,25 deciliter melk

2 theelepels vanile-essence

Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout en de nootmuskaat boven een kom. Klop met een handmixer de boter zacht. Voeg al kloppend geleidelijk de suiker toe en klop tot een romig geheel. Klop daarna één voor één de eierdooiers en vervolgens de vanille-essence er door tot een licht en luchtig geheel is ontstaan. Voeg 150 gram van de bloem afwisselend met de melk toe en eindig met de bloem. Klop het beslag glad na elke toevoeging. Klop de eiwitten tot stijve pieken en vouw ze voorzichtig door het beslag. Strooi de helft van de overgebleven bloem over het beslag. Doe er de gehalveerde kersen over en vervolgens de rest van de bloem. Schep voorzichtig om tot alles goed gemengd is. Doe het cakebeslag in een royaal met boter ingevette broodvorm. Zet de vorm 1 1/4 tot 1 1/2 uur in een op 180 graden celsius voorverwarmde oven. Dek de cake na een half uur af met aluminiumfolie uur als hij te snel bruin wordt.

    • Kim Maclean