Broer Kim Il Sung maakt come-back

TOKIO, 9 DEC. Na een verblijf van 17 jaar in de politieke ijskast is de jongere broer van de Noordkoreaanse president Kim Il Sung gisteren teruggekeerd in het politburo, het uitvoerend comité van de regerende communistische partij. Kim Yong Ju (71) werd vroeger beschouwd als een potentiële opvolger voor Kim Il Sung, maar hij werd in de jaren zeventig uit die positie verdreven door Kims zoon Kim Jong Il.

De terugkeer van Kim Yong Ju werd bezegeld tijdens een plenaire zitting van het centrale partijcomité. Het officiële Noordkoreaanse persbureau noemde hem als een van de acht functionarissen die waren opgenomen in het 190 leden tellende centrale comité. Hij was de enige die tot het politburo (13 leden) toetrad.

Wat zijn razendsnelle promotie betekent, werd niet onmiddellijk duidelijk. Maar het zou een aanwijzing kunnen zijn dat Kim Il Sung toch twijfelt aan de wijsheid van opvolging door zijn zoon. Kim Jong Il (51) zou zowel binnen de politieke hiërarchie als binnen de strijdkrachten, waarvan hij nu opperbevelhebber is, veel tegenstanders hebben. Hij wordt beschouwd als een onstabiele playboy. Westerse en Zuidkoreaanse inlichtingendiensten achten hem verantwoordelijk voor verscheidene bloedige aanslagen, zoals een bomexplosie in Rangoon in 1983, waarbij verscheidene Zuidkoreaanse topfunctionarissen werden gedood, en een ontploffing in een Zuidkoreaans passagiersvliegtuig in 1987, waarbij alle 115 inzittenden om het leven kwamen. Zuidkoreaanse waarnemers geven hem ook de schuld van de huidige confrontatie tussen Noord-Korea en de wereldgemeenschap over Pyongyangs nucleaire programma.

Voor zijn val was Kim Yong Ju vice-premier en maakte hij deel uit van het politburo en van het partijsecretariaat. In 1976 verdween hij volledig uit het zicht nadat hij een bijeenkomst van de Opperste Volksassemblée had bijgewoond. Afgelopen juli dook zijn naam voor het eerst weer op, toen radio Pyongyang meldde dat hij, “als vroegere vice-premier”, een plechtigheid had bijgewoond voor de bouw van een 'overwinningstoren' ter gelegenheid van de verjaardag van het staakt-het-vuren in de Koreaanse oorlog (1950-53). (Reuter, AP)