Bosnië-bemiddelaars willen opnieuw plenair overleg over vrede

GENÈVE, 9 DEC. De Joegoslavië-bemiddelaars Owen en Stoltenberg willen zondag een nieuwe poging doen de impasse in het Bosnië-overleg op een plenaire bijeenkomst van alle betrokken partijen te doorbreken. Ze hebben de leiders van de Bosnische partijen en die van Kroatië en Servië naar het Griekse Saloniki ontboden.

Of de plenaire bijeenkomst doorgaat hangt voornamelijk af van de vraag of de Servische president Milosevic bereid is naar Saloniki te gaan. Vandaag voert Thorvald Stoltenberg daarover in Belgrado overleg met Milosevic.

Vorige week hebben de leiders van de Bosnische oorlogspartijen in Genève vier dagen lang vergeefs getracht overeenstemming te bereiken over de territoriale geschilpunten die een akkoord over het vredesplan Owen-Stoltenberg nog steeds in de weg staan. De punten van conflict zijn sindsdien niet kleiner geworden.

Gisteren mislukte een poging het vredesoverleg op koers te krijgen toen besprekingen tussen de Bosnische premier, Haris Siljadzic, en de voorzitter van het parlement van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajisnik, op niets uitliepen. Het overleg werd gevoerd op het vliegveld van Sarajevo. Volgens Krajisnik maakte “de starre houding” van Silajdzic elke toenadering onmogelijk. De twee bespraken de eventuele verdeling van Sarajevo - een onderwerp dat vorige week in Genève centraal stond - en humanitaire vraagstukken.

De Bosnische Serviërs blijven hulpkonvooien blokkeren. Twee konvooien met hulpgoederen, bestemd voor de moslims in de enclave Gorazde, werden gisteren opnieuw tegengehouden. Bij Zvornik, aan de Bosnisch-Servische grens, werden twee konvooien tegengehouden voor het door de moslims beheerste Tuzla, in het noorden van Bosnië; vier andere konvooien werden doorgelaten. (Reuter, AP, AFP)