Blankenstein trekt drie rode kaarten in hard duel zonder doelpunten

MOSKOU, 9 DEC. John Blankenstein heeft gisteravond in Moskou drie rode kaarten getrokken. De Nederlandse scheidsrechter deed dat tijdens het Champions-Leagueduel tussen Spartak en Galatasaray (0-0). Hij gaf er twee aan de Russen, één aan de Turken.

Verdediger Mamedov van Spartak verdween al na 27 minuten in de catacomben. Aanvoerder Onopko werd na een tweede gele kaart na tien minuten in de tweede helft naar de kleedkamer gestuurd. Het wegsturen van de laatste kwam Blankenstein op een lading kritiek van coach Tarkhanov te staan.

De Rus verweet de scheidsrechter dat hij het spel niet aanvoelde. De middenvelder kreeg de tweede waarschuwing omdat hij na het fluitsignaal de bal in de tribunes had geschoten. “Ik had het fluitsignaal niet gehoord”, was het verweer van de Rus.

Spartak speelde twintig minuten met negen tegen elf. Totdat een kwartier voor tijd Stumpf, de Duitse verdediger in Turkse dienst, na een tweede gele kaart van het veld werd gezonden. Blankenstein had zijn handen vol. Beide partijen schuwden het geweld niet. De thuisclub domineerde voor de rust, maar verzuimde de kansen te benutten. Spartak wilde ten koste van alles winnen, want in de eerste wedstrijd van Groep A was in Monte Carlo van AS Monaco verloren: 4-1. Ieder geoorloofd en ongeoorloofd middel werd aangegrepen ten behoeve van de winst. Met als enig resultaat twee geschorste spelers. Want het gelijkspel tegen de Turkse landskampioen heeft de vooruitzichten voor de Russen op de halve finales flink gereduceerd.

Galatasaray, dat in de tweede ronde van de EC voor landskampioenen Manchester United elimineerde, boekte zijn tweede puntendeling. Tegen Barcelona werd het tijdens de eerste wedstrijd in Istanbul ook 0-0. Na het vertrek van Stumpf keerde de rust in het veld terug. (ANP/SID/Reuter)