Beurs stijgt verder ondanks daling Koninklijke Olie

AMSTERDAM, 9 DEC. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen verder in de richting van de grens van 400 punten, ondanks het feit dat de koers van beursgigant Koninklijke Olie daalde.

AMSTERDAM De opmars van de EOE-index lijkt onstuitbaar. Gedragen door het optimisme over een lagere rente werden vanmorgen opnieuw aandelen bijgekocht. De EOE-index sprintte richting de magische 400-grens op 399,40 punten om tegen het einde van de ochtend te noteren op 397,51, een winst van 1,09 punten. De stijging was opmerkelijk want zwaargewicht Koninklijke Olie verloor terrein. “De stemming is vast door de verwachting dat de rente verder zal dalen”, aldus een handelaar. De obligaties waren vriendelijk gestemd en lieten een plus van gemiddeld twee dubbeltjes zien.

Bij een lagere rente vloeit, zo is de verwachting, nog meer spaargeld richting effectenbeurs. Het Damrak werd daarnaast gestimuleerd door een nieuw record op Wall Street. De Dow Jones-index lijkt de 4000-grens binnen niet al te lange termijn te doorbreken.

Grote uitzondering was Koninklijke Olie die een forse daling liet zien op 198,80, een daling van 1,90 gulden. De lagere olieprijzen speelden een negatieve rol.

Akzo lag goed in de markt door de speculatieve verwachting dat de fusie tussen Akzo en Nobel, net als bij de andere grote concerns, ook wel mislukken zal. Overigens werd dit gerucht door Akzo met klem ontkend. Akzo steeg 0,60 gulden op 185,50 . Gisteren klom Akzo al met 1,30 gulden. Collega DSM noteerde een plus van 1,60 gulden op 108 gulden.

Ahold kon zich iets herstellen van de klappen in de afgelopen dagen. De beleggers waren ontevreden over de prestaties van de Amerikaanse dochters en lieten Ahold vallen. De uitgevers Wolters Kluwer, Elsevier en VNU waren gevraagd. VNU klom 1,20 gulden op 150,60 gulden, Wolters dikte 1,10 gulden aan op 113,90 gulden en branchegenoot Elsevier behaalde een plus van 1,10 gulden op 166,10 gulden. Gist-brocades was een van de weinige dalers op 53 gulden, een verlies van 0,70 gulden.

Porceleyne Fles was opnieuw vast op 31,70 gulden, een plus van maar liefst 3,20 gulden. Vorige week stond de aardewerkfabrikant op 21 gulden. Sinds die tijd heeft Porceleyne Fles een groei laten zien van ruim vijftig procent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het gisteren gevestigde record scherper weten te stellen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen steeg woensdag met 15,65 punten tot 3734,53 punten, een nog niet eerder bereikt niveau.

De handel stelde weinig voor. Afgezien van enkele fondsen had er net zo goed niet kunnen worden gehandeld, aldus een handelaar. Er werd gewacht op de gegevens die inzicht geven in de inflatie in de VS.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten voor de eerste keer sinds 3 december boven het niveau van 17.000 punten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 553,96 punten hoger op 17.061,91, een winst van 3,36 procent.