Amerikaans-Brits consortium neemt grote Duitse mijn over

BONN, 9 DEC. Met de verkoop van de Oostduitse bruinkolenproducent Mibrag aan een Amerikaans-Brits consortium heeft het Treuhand-instituut gisteren een van de “moeilijkste restanten” uit zijn erfenis aan vroegere DDR-staatsbedrijven weten te privatiseren.

Voor 800 miljoen mark, die in 40 jaar mag worden betaald, neemt het consortium de drie dagbouwprodukties en de drie energiecentrales van Mibrag over. Het consortium, dat bestaat uit de Amerikaanse bedrijven NRG Energy Inc., de Morrison Knudsen Corp. en het Britse PowerGen, neemt voorshands het nog bij Mibrag werkzame personeel (3800 mensen) over en garandeert tot het jaar 2.000 minimaal 2100 banen en tot het jaar 2004 1,3 miljard mark aan investeringen.

In het gisteren in Bitterfeld (bij Halle) getekende contract is een jaarlijkse winning van 20 miljoen ton bruinkool en 1,3 miljoen ton veredelingsprodukten voorzien. Treuhand-presidente mevrouw Birgit Breuel had woensdag zelfs een feestje georganiseerd, want de verkoop aan een niet-Duitse koper is om twee redenen de moeite waard voor haar veelgekritiseerde instituut, dat vroegere Oostduitse staatsbedrijven moet saneren en verkopen.

De verkoop van (het grootste deel van) de Mibrag aan deze kopers brengt voor het eerst een buitenlandse partij op de totnutoe afgesloten markt van Duitse energieproducenten. Dat is ook de reden waarom grote energieleveranciers in West-Duitsland met enige schrik op de Mibrag-verkoop hebben gereageerd. Juist die schrik kan de Treuhand echter goed gebruiken in de onderhandelingen met het consortium Rheinbraun van dergelijke producenten (Rheinisch-Westfälische Elektrizitätsgesellschaft RWE, Bayernwerk, Preussenelektra) over de verkoop van het meer oostelijk gelegen Oostduitse bruinkoolbedrijf Laubag (rondom Cottbus) en de daaraan gekoppelde energieproducent Veag. Birgit Breuel sprak gisteren dan ook de verwachting uit dat het vóór midden 1994 nu ook zal lukken om de Laubag en de Veag aan deze Westduitse groep verkocht te krijgen.