Werkgevers in zorgsector verzekeren 'ziektewetgat'

BERKEL-ENSCHOT, 8 DEC. De werkgevers in de zorgsector gaan de financiële gevolgen van het 'ziektewetgat' per 1 januari aanstaande verzekeren. Dat hebben vertegenwoordigers uit deze sector vandaag in Berkel-Enschot besloten. Voor zover bekend is het de eerste branche die op deze manier het ziektewetgat gaat opvullen.

Het gat wordt veroorzaakt als de Wet Terugdringing Ziekteverzuim naar verwachting op 1 januari ingaat. De gevolgen voor de eerste zes weken van ziekte komen dan volledig voor rekening van de werkgevers.

Voor het verzekeren ervan hebben de werkgevers in de zorgsector een Stichting Zorg Onderlinge gevormd, die op haar beurt een onderlinge waarborgmaatschappij gaat oprichten. Bij die maatschappij kan men zich volgens de initiatiefnemers goedkoper tegen het gat verzekeren dan bij commerciële verzekeraars. Bovendien wil men via de maatschappij invloed gaan uitoefenen op het beleid van de eigen verzekeringsmaatschappijen van de zorginstellingen.

De zorgsector bevat instellingen als ziekenhuizen, verpleeghuizen, bejaardenoorden, psychiatrische centra, kruisverenigingen en gezinszorg. Samen hebben ze 750.000 werknemers en er zijn 42.000 werkgevers die per jaar 1,5 miljard gulden aan premies betalen. Volgens interim manager J.F.M. de Bruijn van de provinciale Brabantse kruisverenigingen, die een van de initiatiefnemers is, kan men door deze vorm van verzekeren een besparing bereiken van naar schatting 10 procent. “Dat betekent in geld 150 miljoen gulden en daarmee kan men meer handen aan het bed krijgen”.