Weinig geloof meer in Beckers wederopstanding

ROTTERDAM, 8 DEC. De carrière van Boris Becker kreeg gisteren een nieuwe tegenslag te verwerken. De Duitse tennisser verloor in de eerste ronde van het tennistoernooi om de grand-slamcup in München met 7-5 en 6-4 van de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira. Het was een triest slot van een dramatisch jaar, waarin Becker voor de eerste maal sinds zijn Wimbledon-overwinning van 1985 uit de top-tien van de wereldranglijst zakte. Hij staat elfde en zal, omdat hij tot eind februari rust neemt, zelfs afdalen tot de dertigste plaats.

De tienduizend toeschouwers in de Olympia-halle in München verwelkomden Becker gisteren met een applaus, hoewel een deze week gehouden enquête deed vermoeden dat Becker in zijn vaderland de sympathie van het publiek had verspeeld. Hij is in populariteit voorbij gestreefd door Michael Stich, die dit weekeinde met Duitsland de Davis Cup won.

Becker slaagde er niet in de steun van de toeschouwers te benutten. Binnen 97 minuten verspeelde hij de sympathie waarmee hij was ontvangen. Hij brak geen enkele maal door de service van Ferreira (nummer 22 van de wereld) en verspeelde zelf twee maal zijn opslag. Zijn dertien aces werden te niet gedaan door tien dubbele fouten. Hij gaf de eerste set uit handen door twee dubbele fouten bij een stand van 5-5 en verloor in de vijfde game van de tweede set wederom zijn opslag. Aan het net liet hij bijna apathisch ballen passeren waar hij vroeger een van zijn befaamde snoekduiken aan had gewaagd. Zijn groundstrokes misten consistentie, zijn volleys precisie.

“Mijn gedachten zijn de laatste tijd niet 100 procent gericht geweest op tennis”, zei Becker na afloop. “Het is mijn slechtste jaar geweest, daar is geen twijfel over mogelijk, en ik ben blij dat het voorbij is. Ik zal proberen nieuwe energie te vinden voor het volgende seizoen.”

Becker neemt vrij tot het indoor-toernooi van Marseille in februari (en zal daarna ook in Rotterdam spelen). Zijn vriendin Barbara Feltus verwacht in januari een kind. Het aanstaande vaderschap heeft de afgelopen maanden een zware claim gelegd op de 'Emotions-exhibitionist'. “Ik denk nog slechts baby, baby, baby”, verklaarde hij herhaaldelijk.

Hij moet eveneens op zoek naar een nieuwe trainer. Het laatste half jaar reisde hij samen met Eric Jelen, een oud-speler en Davis-Cup-maatje, die hem meer gezelschap hield dan hem op de fouten in zijn spel wees, Jelen werd gisteren ontslagen. Vorige week heeft Becker in Florida getraind bij Nick Bollettieri, de voormalige coach van Andre Agassi. Een vaste aanstelling van de Amerikaan behoort tot de mogelijkheden. “Becker is een van de groten van de sport. Het zou een eer en een uitdaging zijn om met hem te werken. Maar we hebben het er nog niet over gehad. We zouden een paar uur bij elkaar moeten zitten om er achter te komen wat we van elkaar willen”, zei Bollettieri gisteren.

Becker had in de eerste zes jaar van zijn loopbaan slechts twee trainers (Günther Bosch en Bob Brett), maar versleet sinds maart 1991 achtereenvolgens Niki Pilic, Günther Bresnik en Jelen. “Iedereen weet dat hij sinds Bob Brett alleen maar coaches neemt die doen wat hij wil”, klaagt zijn voormalige trainer Bosch. Becker gelooft nog steeds dat hij de populairste, beste tennisser van Duitsland is en ieder toernooi kan winnen. “Niemand zegt hem de waarheid”, zegt Bosch. Afgelopen zomer verwijderde Becker ook de laatste sterke man, de Roemeense manager Ion Tiriac, uit zijn begeleidingsteam. Hij wordt nu door 'juridisch adviseur' Axel Meyer-Wölden terzijde gestaan, de man die de grand-slamcup organiseert en ook opera-sterren in zijn stal heeft.

Er wordt druk gespeculeerd of het einde van Beckers loopbaan nadert. “Hij is geschiedenis”, wordt Stefan Edberg deze week in Der Spiegel geciteerd. Maar al zijn voormalige trainers melden obligaat dat Becker zoveel vechtlust heeft, dat een succesvolle come-back niet kan worden uitgesloten. “Er is geen reden waarom Becker niet nog drie of vier jaar zou spelen”, zei Brett deze week. “Hij is de eerzuchtigste speler van de wereld. Zijn rustpauze zal hem goed doen. Hij moet alleen de juiste begeleiders weten te vinden.” Pilic, de Duitse Davis-Cupcoach, toont als enige scepsis. “Hij mist het zelfvertrouwen. Hij heeft te weinig gewonnen. De pauze maakt het moeilijker. daarna hangt het er vooral van af hoe graag hij nog wil.” Jelen merkte, voor zijn ontslag, op dat zijn vaderschap Becker geen parten hoeft te spelen. “Guy Forget heeft na de geboorte van zijn kind zijn beste tennis laten zien.”

Ferreira speelt morgen in de kwartfinales tegen Stefan Edberg. De Zweed won gisteren van de Amerikaan Todd Martin. De Tsjech Korda versloeg Volkov uit Rusland met 6-3 6-2. Het toernooi, met de zestien beste spelers uit de grand-slams, is het meest lucratieve toernooi van het seizoen. De winnaar verdient drie miljoen gulden, verliezers van de eerste ronde krijgen nog altijd tweehonderdduizend gulden. Richard Krajicek mocht meedoen, maar heeft zich afgemeld met een blessure aan zijn knie.