Weer buitenlanders in Algerije vermoord

ALGIERS, 8 DEC. In Algerije zijn gisteren weer twee buitenlanders vermoord, een Fransman en een Brit. Sinds 1 december, toen een ultimatum van moslim-extremisten afliep, zijn in Algerije in totaal vier buitenlanders vermoord. Een Italiaan werd bij een aanslag ernstig gewond.

De Gewapende Islamitische Groep, een van de extremistische facties die met hun gewelddadige activiteit de Algerijnse regering proberen te ondermijnen en te vervangen door een islamitisch regime, waarschuwde eind oktober alle buitenlanders Algerije binnen een maand te verlaten. Zo niet, dan wachtte hun de dood. De extremisten, die eerder Algerijnse veiligheidsdiensten als mikpunt hadden gekozen en vervolgens intellectuelen, breidden hun moordcampagne in september uit tot buitenlanders, die de wankelende Algerijnse economie schragen. In september en oktober werden zeven buitenlanders vermoord. Na het uitvaardigen van het ultimatum hielden de moorden op, tot op 2 december een Spaanse handelaar werd doodgeschoten. Op 5 december volgde de moord op een Russische vrouw, die met een Algerijn was getrouwd.

In de stad Larbaa, ten zuiden van Algiers, werd gisteren het lijk gevonden van de 67-jarige Max Barbot, een gepensioneerde Fransman die al jaren in Algerije woonde. Vanochtend werd bekend dat in de westelijke stad Arzew gisteravond de Brit Malcolm David Vincent was doodgeschoten, die in de Algerijnse olie-industrie werkte.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken deed opnieuw een beroep op alle Franse staatsburgers in Algerije de grootste waakzaamheid te betrachten. De Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, gaf eerder toe dat het buitengewoon moeilijk is de hele Franse gemeenschap in Algerije te beschermen. Er staan ongeveer 25.000 Fransen bij het Franse consulaat geregistreerd.

Franse reisorganisaties hebben inmiddels besloten alle reizen naar de Algerijnse Sahara die voor de kerstperiode waren georganiseerd, te annuleren in verband met de aanslagen, aldus zegslieden in Parijs. Hoewel de Sahara nog voor dergelijke aanslagen gespaard is gebleven, achten de bewuste reisorganisaties de risico's momenteel te groot. (Reuter, AFP)