Weer arrestatie in Italiaanse corruptie-zaak

ROME, 8 DEC. Op last van de Milanese justitie is gisteren Mario Schimberni gearresteerd, in de jaren tachtig een van de belangrijkste ondernemers van Italië. Hij wordt ervan verdacht tussen 1984 en 1986 als president van het chemische bedrijf Montedison geheime fondsen te hebben gecreëerd, waarschijnlijk om smeergeld te betalen.

De arrestatie van Schimberni vloeit voort uit het onderzoek naar de enorme schuldenlast van de Ferruzzi-groep, waarvan Montedison sinds 1987 deel uitmaakt. Ferruzzi, het tweede bedrijf van Italië, zit zo diep in de schulden dat een internationaal reddingsplan nodig was om een faillissement te voorkomen. Een deel van de schuldenlast komt door de steekpenningen die aan politieke partijen zijn betaald.

Schimberni, nu zeventig jaar, werd in 1980 president van Montedison. Volgens de justitie heeft hij in de jaren tachtig 500 miljard lire, toen ruim 750 miljoen gulden, laten verdwijnen uit de boeken van Montedison. Hierbij zijn duistere financieringsmaatschappijen op Cura,cao ingeschakeld. Het is nog onduidelijk waarvoor dit zwart geld is gebruikt. De justitie vermoedt dat er smeergeld uit is betaald aan politieke partijen, maar onderzoekt ook de mogelijkheid dat Schimberni met dit geld zijn geruchtmakende overname in 1986 heeft gefinancierd van de verzekeringsmaatschappij Fondiaria, waarmee hij zich de vijandschap van het economische establishment op de hals haalde.

Schimberni moest in 1987 het veld ruimen nadat Montedison werd overgenomen door de kleinere Ferruzzi-groep. Daarna is hij achttien maanden president van de spoorwegen geweest. Schimberni heeft zijn carrière als ondernemer afgesloten als president van een kleine uitgeverij, Curcio, maar die is onlangs failliet gegaan.

Schimberni is de derde oud-president van Montedison die is gearresteerd. Raul Gardini, de man die de Ferruzzi-groep mondiaal niveau heeft gegeven, heeft in juli zelfmoord gepleegd vlak voordat hij zou worden gearresteerd. Wegens zijn leeftijd heeft Schimberni huisarrest gekregen.

    • Marc Leijendekker