Vijf Turkse extremisten aangehouden

DEN HAAG, 8 DEC. De politie heeft begin deze week in Rotterdam vijf Turkse mannen aangehouden die worden verdacht van afpersing in de Turkse gemeenschap. Het gaat vermoedelijk om leden van de linkse verzetsbeweging Dev Sol.

Volgens de Haagse persofficier N. Zandbergen hebben de vijf met bedreiging van vuurwapens in Den Haag met name Koerdische Turken gedwongen geld af te geven. “Omdat zij moreel verplicht zouden zijn een bijdrage te leveren aan de vrijheidsstrijd in Turkije”, aldus Zandbergen. De verdachten, in de leeftijd van 21 tot 39 jaar, hadden handvuurwapens in hun bezit tijdens hun arrestatie.

De arrestaties zijn verricht na aangifte uit de Turkse gemeenschap in Den Haag. Daar begon de politie in september een campagne waarbij in koffiehuizen pamfletten zijn verspreid waarin werd opgeroepen aangifte te doen als er bij collectes wordt geïntimideerd en gedreigd. Er zijn enkele tientallen reacties op gekomen.

Begin november hield de politie al een Turkse man en vrouw aan die worden verdacht van afpersing. Zij sympathiseerden met de Koerdische Arbeiders Partij PKK. De Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) noemt in het jaarverslag over 1992 de PKK, Dev Sol en de TKP/ML als organisaties die in Nederland Turken en Koerden onder dwang geld afhandig maken voor hun strijd in Turkije.