Torino zou arbiters ook 's nachts begeleiden

ROME, 8 DEC. De UEFA overweegt een onderzoek in te stellen naar berichten dat de Italiaanse club Torino scheidsrechters in Europese bekerwedstrijden het gezelschap van aantrekkelijke jonge dames heeft aangeboden. In een ander corruptie-onderzoek is AC Milan genoemd als mogelijk betrokkene bij een smeergeldschandaal.

In het onderzoek naar financiële fraude en corruptie in het Italiaanse voetbal, dat al de operatie Schone Voeten is gedoopt, heeft de justitie ontdekt dat Torino geld heeft uitgetrokken voor vrouwen die de scheidsrechters desgewenst 's nachts gezelschap moesten houden. Het zou gaan om de scheidsrechters van vier thuiswedstrijden in de strijd om de UEFA-cup in het seizoen 1991-92. In de finale moest Torino de eer laten aan Ajax.

Ook de thuiswedstrijd tegen Ajax, geleid door de Engelsman Worrall, zouden dames beschikbaar zijn gesteld. Maar de meest precieze informatie betreft de thuiswedstrijd in de achtste finale tegen AEK Athene, die eindigde in een 2-2 gelijkspel. Volgens de boeken heeft Torino bijna tienduizend gulden uitgegeven voor drie vrouwen die het arbitrale trio moesten begeleiden. De uitgave was opgenomen onder de post public relations en de vrouwen werden gepresenteerd als tolken.

Scheidsrechter in die wedstrijd was de 41-jarige Belg Guy Goethals, zoon van trainer Raymond Goethals en een van de fluitisten die is aangewezen voor de wereldkampioenschappen volgend jaar. Tegenover de Italiaanse krant La Repubblica heeft Goethals gezegd dat hij dit verhaal voor het eerst hoort. “Ik heb niemand gezien en niets gemerkt,” aldus Goethals. “Jammer dat we ons niet een beetje hebben kunnen vermaken.” Hij suggereerde dat achter de post 'tolken' andere uitgaven schuilgaan, zwarte fondsen die zijn gebruikt voor clandestiene betalingen. Bij het justitiële onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de justitie in Turijn, is gebleken dat systematisch spelers en trainers met zwart geld een aanvulling kregen op hun salaris.

In een ander onderzoek is de Napolitaanse justitie ook terechtgekomen bij het voetbal, en wel bij AC Milan. De sponsor van Milan, het voedingsbedrijf Motta, wordt ervan verdacht de sponsoring te hebben gebruikt om geld te betalen aan een politieke partij. Milan heeft in alle toonaarden ontkend betrokken te zijn bij politieke corruptie.

Het onderzoek vloeit voort uit een bezetting door vakbondsleden van de Napolitaanse kantoren van de staatsholding SME, waaronder Motta valt. Hierbij werden papieren ontdekt die op merkwaardige geldstromen bij de sponsoring door Motta van Milan wezen. Een deel van de geldstroom liep via een bedrijfje in Zwitserland. Vermoed wordt dat een paar miljoen gulden van de dertien miljoen gulden die Motta officieel als uitgaven voor een sponsorcontract voor twee jaar heeft opgevoerd, terecht is gekomen op een Zwitserse bankrekening en is gebruikt om smeergeld te betalen aan een politieke partij. De Napolitaanse justitie heeft niet willen ingaan op vragen of Milan wordt verdacht van actieve medewerking of dat de betaling van smeergeld volledig buiten de club om zou zijn gebeurd. “Onze contacten met de sponsor zijn steeds volgens de regels geweest”, heeft Milan-voorzitter Silvio Berlusconi gezegd.

Op het hoofdkantoor van de Italiaanse voetbalbond in Milaan heeft de politie de sponsorcontracten in beslag genomen. De Napolitaanse justitie heeft ook de Zwitserse autoriteiten om medewerking verzocht. De man die tot voor kort managing director van de SME was, is een zeer goede vriend van Silvano Larini, de advocaat die voor de socialistische partij de grote smeergeldzaken heeft geregeld.

Intussen heeft de nieuwbakken burgemeester van Rome, het Groene kamerlid Francesco Rutelli, zijn eerste uitglijder gemaakt. Rutelli is een fervent supporter van Lazio. Een van de eerste interviews die hij na zijn overwinning gaf was aan de sportkrant Corriere dello Sport. Hierin eist Rutelli het vertrek van Dino Zoff als trainer, omdat deze volgens hem niet in staat is gebleken van een groep goede spelers een eenheid te maken. Lazio werd dit jaar beschouwd als een outsider die kon verrassen in de strijd om het kampioenschap, maar de club draait slecht en is in de Italiaanse beker en de UEFA-Cup al uitgeschakeld. Na een felle reactie van Zoff tegen “de arrogantie van de macht” heeft Rutelli gezegd dat hij zich wat had meeslepen door het supportersvuur en dat het vertrek van Zoff niet voorkomt bij zijn plannen om van Rome weer een leefbare stad te maken.

    • Marc Leijendekker