'Tien procent van hulp bereikt burgers Bosnië'

ZAGREB/ SARAJEVO, 8 DEC. Slechts tien procent van de humanitaire hulp van het Internationale Rode Kruis (ICRC) aan de Bosnische burgerbevolking bereikt die burgers daadwerkelijk. Dat heeft het ICRC in een verklaring gemeld.

Negentig procent van de geplande hulp wordt niet uitgedeeld of bereikt de burgers in Bosnië niet, voornamelijk wegens de obstructie van de drie strijdende partijen, aldus de verklaring. Het lot van de burgerbevolking wordt met de dag zwaarder nu de winter als tweede hindernis van betekenis een steeds grotere rol gaat spelen. In Centraal-Bosnië kan al geen hulp meer worden verleend omdat de wegen onbegaanbaar zijn.

In Genève beschuldigde een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de Bosnische Serviërs van schending van het akkoord over de onbelemmerde doorgang van hulpkonvooien. Volgens de woordvoerder hebben de Bosnische Serviërs opnieuw een konvooi met hulpgoederen voor de moslim-enclave Gorazde in het oosten van Bosnië tegengehouden. Vorige maand hebben de strijdende partijen in Bosnië beloofd die praktijk te staken en zelfs met schieten op te houden als er een hulpkonvooi in aantocht is.

Na deze akkoorden is de obstructie van de internationale hulpverlening duidelijk afgenomen, maar Gorazde vormt hierop een uitzondering. Sinds 7 november hebben slechts twee hulpkonvooien deze enclave bereikt. In Gorazde omsingelen de Bosnische Serviërs naar schatting 60.000 moslims; de omstandigheden in de stad zijn volgens het UNHCR “vreselijk” door het ontbreken van brandstof, voedsel, water en elektriciteit. Een reden voor hun optreden hebben de Bosnische Serviërs niet gegeven.

In Sarajevo hebben woordvoerders van het Bosnische ministerie van gezondheid gewezen op een nieuw probleem, dat het werk in de ziekenhuizen ernstig bemoeilijkt: het weglopen van de medische staf. Honderden artsen en verplegers hebben de afgelopen maanden Sarajevo verlaten. Van de achtduizend stafleden die aan het begin van de oorlog in het belangrijke Kosevo-ziekenhuis werkten zijn er nog slechts drieduizend over. Van de 899 specialisten zijn er vierhonderd vertrokken, van de anesthesisten zelfs tachtig procent. (Reuter, AP)